Για ένα συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό που θα βγάλει τη χώρα απ' την κρίση συζήτησαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως δήλωσαν οι ίδιοι εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου. >>>

«Προσπαθούμε να βρούμε το άριστο μείγμα μέτρων», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας και σημείωσε ότι η τρόικα θα μείνει στη χώρα μας όσο χρειαστεί. Επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι να συνεχίσουμε να είμαστε στο ευρώ και τόνισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στρατηγικής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να προχωρήσουν παράλληλα με την επαναδιαπραγμάτευση.

Ωστόσο οι ίδιες πήγες τονίζουν με έμφαση ότι τα «μέτρα είναι μέτρα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να αποφασισθούν και να ψηφισθούν το συντομότερο δυνατό.

Την αίσθηση της συμφωνίας μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη. Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος οι τρεις αρχηγοί διαμορφώνουν το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής με στόχο την έξοδο από την κρίση.

Πρώτη επιδίωξη, τόνισε, είναι να ανασχεθεί η ύφεση, δεύτερο να ληφθούν μέτρα τροφοδότησης της ανάπτυξης και τρίτο να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος τόνισε, επίσης ότι πρέπει να προωθηθούν οι αποκρατικοποιήσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή, για την οποία, πάντως, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει ύφεση πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που είχε υπολογιστεί. Οι πολιτικοί αρχηγοί, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, συμφωνούν στο πολιτικό πλαίσιο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση και οι αρχηγοί των κομμάτων βοηθούν στην υλοποίησή του μέσω των επαφών τους με τις κοινωνικές δυνάμεις και εκείνων με τις συγγενείς πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι από αυτή την εθνική συστράτευση απουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφή και το αδιέξοδο, επιχαίροντας γι αυτό. Και επισήμανε ότι αυτή η στάση δεν είναι υπεύθυνη εθνική στάση.

«Η κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ΦώτηςΚουβέλης. Σημείωσε ότι η διαβούλευση δεν έχει ολοκληρωθεί και οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν και νέα συνάντηση.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι δε συζήτησαν ούτε για περικοπές, ούτε για τη λήψη μέτρων, αλλά συμφώνησαν «απόλυτα» στον στρατηγικό σχεδιασμό της επίλυσης των προβλημάτων.

Οι αντιδράσεις

Μετά τη συνάντηση υπήρξαν αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα. «Το θέατρο του μνημονιακού παράλογου συνεχίζεται από την τρικομματική κυβέρνηση. Έχουν ήδη αποφασίσει τα επώδυνα και αντικοινωνικά μέτρα και απλώς διαφωνούν στο πότε και πώς θα τα ανακοινώσουν» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια.

«Για τον κ. Βενιζέλο και τις δηλώσεις του το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι την πολιτική του εμμονή να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάθε μέρα. Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος διαχειρίζεται, με καταστροφικό τρόπο, τις τύχες της χώρας και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε.

Αντί το οικονομικό επιτελείο να επιτίθεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους, να εισπράξει άμεσα από την Siemens τα 2 δισ. ευρώ τα οποία οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο για το γνωστό σκάνδαλο, σχολίασε νωρίτερα ο Νότης Μαριάς απο τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Σφοδρή είναι η επίθεση που εξαπέλυσε το ΚΚΕ κατά της κυβέρνησης. Σε ανακοίνωσή του τονίζει χαρακτηριστικά πως ο λαός «πρέπει να απαλλαγεί από την αυταπάτη ότι τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν, παίρνονται και θα παρθούν είναι προσωρινά και θα ισχύουν μόνο για την περίοδο της κρίσης. Τα μέτρα παίρνονται για να λειτουργήσουν και την περίοδο της ανάκαμψης, για να λειτουργήσουν όσο θα υπάρχει η εξουσία του κεφαλαίου».

Καταλήγοντας την ανακοίνωση τονίζεται πως ο ελληνικός λαός, και κυρίως τα εργατικά και λαϊκά στρώματα είναι αυτοί που πρέπει να «μεθοδεύσουν την αντίστροφη μέτρηση. Δεν υπάρχει άλλη σωτηρία, δεν υπάρχει άλλη λύση».