Περαιτέρω επιδείνωση παρουσίασαν χθες τα στοιχεία για την ισπανική οικονομία, που έδειξαν περαιτέρω ύφεση, σε μία ακόμη ένδειξη του δύσκολου έργου που έχει να αντιμετωπίσει η Μαδρίτη. >>>

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων εκτινάχθηκε στο νέο επίπεδο ρεκόρ του 8,95% το Μάιο στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Τα επισφαλή δάνεια, τα οποία αφορούν κυρίως σε μη εξυπηρετούμενες πιστώσεις στεγαστικού χαρακτήρα, ανήλθαν το Μάιο στο ποσό των 155,841 δισ. ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2012, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αποτελεί δείκτη ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος της χώρας, διαμορφωνόταν στο 8,72%, το Μάρτιο στο 8,37% και το Φεβρουάριο στο 8,15% του συνόλου των χορηγήσεων δανείων. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 1994.

Επίσης, το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων στον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκε κατά 5,75% το Μάιο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στα 1,327 τρισ. ευρώ, καθώς αποσύρθηκαν 7,4 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές κατοικιών στην ισπανική αγορά υποχώρησαν στο δεύτερο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που άρχισε η κρίση, με το σχετικό δείκτη να δείχνει πτώση 8,3% σε ετήσια βάση, σε μία εξέλιξη που καταδεικνύει ότι η ελεύθερη πτώση που έχει αρχίσει στην αγορά του real estate δεν έχει βρει ακόμη κατώτατο σημείο. Εν τω μεταξύ, στην Πορτογαλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες την κρατική επιδότηση ύψους 1,65 δισ. ευρώ στο μεγαλύτερο σε μέγεθος ταμιευτήριο Caixa Geral de Depositos (CGD) της χώρας προκειμένου να «σταθεροποιηθεί».

* Μήνυμα προς τη Φινλανδία να κάνει συμβιβασμούς, εάν θέλει να εξασφαλίσει μια ειδική εγγύηση για τη συνεισφορά της στο πακέτο διάσωσης της Ισπανίας, έστειλε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κοτχάους. «Υπάρχει η δυνατότητα εξασφάλισης εγγυήσεων, όμως υπάρχουν και όρια», είπε ο κ. Κοτχάους.