Αμερικανοί επιστήμονες ολοκλήρωσαν το πρώτο στον κόσμο υπολογιστικό μοντέλο ενός έμβιου οργανισμού. >>> 
 
 
Το επίτευγμα θεωρείται σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ένα πολύ σημαντικό βήμα στο πεδίο της υπολογιστικής βιολογίας, καθώς οι ερευνητές ανέπτυξαν το πρώτο λογισμικό που αντιγράφει και προσομοιώνει πλήρως ένα μικροοργανιαμό. Συγκεκριμένα, το μονοκύτταρο παρασιτικό βακτήριο Mycoplasma genitalium, που ζει στο γεννητικό και το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου και θεωρείται το μικρότερο βακτήριο στον κόσμο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ και του Ινστιτούτου Κρεγκ Βέντερ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοτεχνολογίας Μάρκους Κάβερτ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας "Cell", σύμφωνα με τους «Times», κατέγραψαν κάθε μοριακή δράση και αντίδραση που λαμβάνει χώρα κατά τον κύκλο ζωής του εν λόγω παθογόνου μικροοργανισμού. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια 128 συνδεδεμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών, προσομοίωσαν ψηφιακά αυτές τις αλληλεπιδράσεις, δημιουργώντας έναν εικονικό μονοκυτταρικό οργανισμό, χρησιμοποιώντας προς τούτο μία πληθώρα παραμέτρων και αλγορίθμων.

Οι επιστήμονες έχουν πλέον στα χέρια τους ένα πλήρες μοντέλο (λογισμικό) ενός οργανισμού, πράγμα που, μεταξύ άλλων, θα τους βοηθήσει να μελετήσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τις διάφορες βιολογικές διαδικασίες σε κυτταρικό επίπεδο (δυναμική πρωτεϊνών, εντοπισμός νέων λειτουργιών των γονιδίων κ.α.), να επέμβουν σε αυτές και έτσι να πετύχουν πιο αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία μιας ασθένειας. Μεταξύ άλλων, χάρη στο νέο λογισμικό θα καταστεί ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη η έρευνα νέων φαρμάκων και γονιδιακών θεραπειών.