Να επικαλούνται το όνομα του Θεού ζήτησε, από τους πολιτικούς ηγέτες, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, στο σημερινό κήρυγμά του, στον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Μάλιστα… ξεχώρισε δύο από αυτούς, που ζητούν τη βοήθειά Του: Τον Μπάρακ Ομπάμα και τον… Αντώνη Σαμαρά! >>>

 

“Αυτήν την περίοδο έχουμε διαφόρους αφορμάς για να συζητούμε για την αλήθεια, για την αγάπη, για τη μεταξύ μας συνεργασία. Τώρα, τι γίνεται στα επίπεδα τα υψηλά… Στα κράτη για να εξηγήσεις πού βρίσκεται ακριβώς η πορεία του λαού σε σχέση με την αναζήτηση της πορείας του ευαγγελίου, πρέπει να αρχίσεις από τους άρχοντες, από τους ποιμένες, για να φθάσεις στους πιο απλούς πολίτες. (…) Εκτός από τον Ομπάμα που λέει, καμιά φορά, καμία προσευχή –είναι Καθολικός αυτός- αλλά κι ο δικός μας πρωθυπουργός έχει πει πολλές φορές ‘με τη βοήθεια του Θεού’- οι υπόλοιποι έχουν απομακρυνθεί. Μπορεί να πιστεύουν, όμως θέλουμε την ομολογία, για να ακούει ο κόσμος και να διδάσκεται”, είπε ο παναγιότατος.

Όπως υπογράμμισε, “η ηθική κρίση είναι η έλλειψη του φωτός του Ευαγγελίου από τη ζωή των ανθρώπων” κι έσπευσε να προσθέσει: “Δεν έχουμε δικαίωμα να καταδικάσουμε κανέναν, αλλά δεν ακούμε λόγο Θεού. Αν κάπου έπρεπε να κρατούν οι Χριστιανοί το φως, είναι στην Ευρώπη”.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε και σε… θέματα Φυσικής: “Όλα αυτά που ακούτε για το μποζόνιο Χιγκς, που στην αρχή πήγε να θορυβήσει και δεν έγινε τίποτα, κλονίζουν την πνευματική ζωή του ανθρώπου και τον απομακρύνουν από το Χριστό”, είπε.

Όσο για το αγαπημένο θέμα του, το Σκοπιανό, προειδοποίησε πως “θα τα πούμε την επόμενη Κυριακή με κάποιες αθλιότητες των γειτόνων μας Σκοπιανών, που τα βαλαν μαζί μου, με ένα ψέμα, μια αηδία, αν την ακούσετε… Αν είχαν φως, το 40% της εμπορικής τους κίνησης που είναι από Έλληνες, θα ήταν το 80%. Θα τα πούμε την επόμενη Κυριακή. Δεν υπάρχει, ούτε εκεί φως, ούτε αλήθεια”.

Και, παρά το ότι δεν ήθελε να μιλήσει για το θέμα, ο παναγιότατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε: “Ζουν στο ψέμα. Ψέμα τα περί ονόματος και καταγωγής της Μακεδονίας. Ψέμα τα περί γλώσσας, γιατί είναι τεχνητή η γλώσσα τους. Ψέμα τα περί κράτους, γιατί είναι διάφορα τα έθνη που αποτελούν το κράτος τους. Εμείς, όμως, έχουμε λίγο φωτισμό ακόμη. Και λέμε, ‘σας θέλουμε μαζί μας’. Τώρα που είναι δύσκολη και η δική τους οικονομική τους κατάσταση”.