Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε χθες ότι η συνεχιζόμενη κρίση και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ισπανία ενδέχεται να τον οδηγήσουν να μειώσει το αξιόχρεο πολλών κρατών-μελών της ευρωζώνης. >>>

Ο οίκος εκτιμά ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εάν κλιμακωθεί περαιτέρω, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση του αξιόχρεου «ολόκληρης της ευρωζώνης».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών αποτελούν κυρίως εσωτερικό πρόβλημα, που θα έχουν μικρές συνέπειες σε άλλες χώρες με την εξαίρεση της Ιταλίας, η οποία επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης από την ΕΚΤ. Αλλά εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη αυτό θα «δημιουργούσε μια απειλή για την ύπαρξη του ευρώ». Οι Moody's προειδοποιούν ότι στο πλαίσιο αυτών των αναθεωρήσεων, χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία θα μπορούσαν να απολέσουν το τριπλό A, το μέγιστο δυνατό αξιόχρεο το οποίο απολαμβάνουν, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
Στην έκθεση η οποία αναφέρεται εκτενώς «στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζικών και τον εντεινόμενο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», σημειώνει πως οι ανάγκες των ισπανικών τραπεζών σε κεφάλαια αυξήθηκαν σημαντικά, όπως και η έμμεση εξάρτηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η Ισπανία αξιολογείται ως σήμερα με A3, με την προοπτική της να θεωρείται "αρνητική".
Ωστόσο, το πρόβλημα των ισπανικών τραπεζών αφορά κυρίως την ίδια τη χώρα και δεν αναμένεται να αποτελέσει σημαντική αιτία "μετάδοσης" της κρίσης σε άλλες της ευρωζώνης, με εξαίρεση την Ιταλία
Ιδιαίτερα θα πληγούν, σύμφωνα με τον οίκο, το αξιόχρεο της Κύπρου (Ba1, αρνητική προοπτική), της Πορτογαλίας (Ba3, αρνητική προοπτική), της Ιρλανδίας (Ba1, αρνητική προοπτική), της Ιταλίας (A3, αρνητική προοπτική) και της Ισπανίας, όμως—προσθέτει—θα αναθεωρηθεί η πιστοληπτική ικανότητα όλων των κρατών της ευρωζώνης, περιλαμβανομένων και αυτών με αξιολόγηση Aaa.