8F2XR5STILI«Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης είναι και πάλι εδώ δίνοντας το συμβολικό εθνικό μήνυμα και δημιουργώντας έναν πυρήνα ανάπτυξης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και εξυπηρέτησης των πολιτών της». >>>


Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, το μεσημέρι στο Διοικητήριο, ο νέος ΥΜΑ-Θ Θεόδωρος Καράογλου, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.
Ο κ. Καράογλου, που είχε χθες την πρώτη συνάντηση με τους εργαζόμενους στο ΥΜΑ-Θ και τους απηύθυνε φιλικό χαιρετισμό, καθώς η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, θα γίνει μετά την επανασύσταση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης με σχετικό προεδρικό διάταγμα, ανέλαβε τη δέσμευση ότι θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις, για να γίνει το επανασυσταθέν υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ένα χρήσιμο, παραγωγικό και αποτελεσματικό υπουργείο.
Ο νέος υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποίησε την προεκλογική της δέσμευση, για επανασύσταση του ΥΜΑ-Θ. Υπενθύμισε δε, ότι η πρώτη ερώτηση που ο ίδιος είχε καταθέσει στη Βουλή, μετά τις εκλογές του 2009, ήταν η διαμαρτυρία για την κατάργηση του ΥΜΑ-Θ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακολούθησε κοινή ερώτηση όλων των βουλευτών της ΝΔ από τη Βόρεια Ελλάδα.

Από την απαξίωση στην επανίδρυση
Ο υπουργός επισήμανε επιπλέον ότι η κατάργηση του ΥΜΑ-Θ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η μετατροπή του σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, συνοδεύτηκε από την απαξίωση της συγκεκριμένης κυβερνητικής δομής. Τόνισε ότι η επανασύσταση του ΥΜΑ-Θ από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά δεν έγινε μόνο για συμβολικούς εθνικούς λόγους, αλλά και για ουσιαστικούς.
8F1XR5STILIΑπευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους του υπουργείου, τόνισε ότι «δεν είναι ώρα για πολλά λόγια, αλλά είναι ώρα για δουλειά από όλους. Και από εμάς ως πολιτική ηγεσία και από εσάς τους εργαζόμενους που ξέρω τις ικανότητες, την διάθεση και τις δημιουργικές σας δυνάμεις. Σας εμπιστευόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου, «και θα τα καταφέρουμε μαζί, να δημιουργήσουμε ένα υπουργείο χρήσιμο, παραγωγικό και αποτελεσματικό, παρά την δύσκολη συγκυρία για τη χώρα».
Τις επόμενες ημέρες, επισήμανε, αναμένεται να καθορισθεί επακριβώς το πλαίσιο λειτουργίας του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και οι επακριβείς του αρμοδιότητες. «Έχοντας συζητήσει με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μπορώ να σας διαβεβαιώσω», είπε, «ότι η πολιτική επιλογή και απόφαση για την επανασύσταση του Υπουργείου δεν έγινε για τυπικούς ή μόνο συμβολικούς λόγους. Είναι αποφασισμένος να την πλαισιώσει με αρμοδιότητες τόσο για την ανάπτυξη της περιοχής όσο και για την καθημερινότητα. Επίσης συντονισμού και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου σε όλη την περιοχή», τόνισε ο νέος ΥΜΑ-Θ. 

Ανοίγει αναπτυξιακή ατζέντα της Μακεδονίας και της Θράκης
Ο υπουργός προγραμματίζει συνεργασίες με εκπροσώπους των τοπικών φορέων με στόχο την κατάρτιση της αναπτυξιακής ατζέντας για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ξεκινάω άμεσα συναντήσεις με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, φορέων, επιστημονικών συλλόγων, εκπροσώπων των πανεπιστημίων, πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, κοινωνικών συλλόγων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα για να καταρτίσουμε την αναπτυξιακή ατζέντα της Μακεδονίας και της Θράκης. Διότι να ξέρετε πως στο περιεχόμενο αυτού του Υπουργείου πλέον θα μπει και η λέξη Ανάπτυξη. Το ΥΜΑ-Θ», υπογράμμισε ο κ. Καράογλου, «είναι και πάλι εδώ δίνοντας το συμβολικό εθνικό μήνυμα και δημιουργώντας έναν πυρήνα ανάπτυξης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα».
Τέλος, σημείωσε ότι η πόρτα του γραφείου του θα είναι ανοικτή για όλους, όλη την ημέρα. «Επενδύουμε σε εσάς. Εσείς θα είστε οι στενοί συνεργάτες μου, εσείς θα είστε η ψυχή του νέου, αλλά παράλληλα ιστορικού Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης», τόνισε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς τους υπαλλήλους του υπουργείου.

Χατζηκωσταντίνου: Ας περάσουμε από τα ευχολόγια στα έργα
Τον νέο υπουργό προσφώνησε ο Γενικός Γραμματέας Μακεδονίας-Θράκης, καθηγητής Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος τον καλωσόρισε, του ευχήθηκε καλή επιτυχία και έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου του. Ο Γ. Χατζηκωνσταντίνου, παρατήρησε ότι είναι ο πρώτος και ο τελευταίος γενικός γραμματέας, μετά την κατάργηση του ΥΜΑ-Θ το 2009 και τη μετεξέλιξη του σε Γενική Γραμματεία. Επισήμανε πως οι όποιες μετονομασίες θα είχαν νόημα, αν συνοδεύονταν από αρμοδιότητες για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αποκέντρωση και εξέφρασε την ελπίδα, αυτή τη φορά, το ΥΜΑ-Θ να αποκτήσει την ισχύ που απαιτεί η Μακεδονία και η Θράκη.
Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου από 20 εκατ. ευρώ μειώθηκε σε περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στη μεγάλη αβεβαιότητα που βίωσαν οι εργαζόμενοι σε αυτό, καθώς υπήρχε ο φόβος για κατάργηση και της Γενικής Γραμματείας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, η απερχόμενη Ειδική Γραμματέας Μαρία Παπαγεωργίου, ο Γενικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Παρθενόπουλος, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος καθώς και οι υπάλληλοι του ΥΜΑ-Θ.