Τι συμβαίνει όταν ο Οδυσσέας συναντά τον Πικάσο; Πώς κατασκευάζουμε το δικό μας μουσικό όργανο και τη δική μας κλεψύδρα; Ποιος θα πλάσει μια ιστορία με τις δικές του φωτογραφίες από τη γειτονιά του; Τι ψάχνουν οι συντελεστές του Θεάτρου Πόρτα ανάμεσα στα βιβλία μας; >>>
Όλα αυτά και άλλα πολλά θα ανακαλύψουμε, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε 72 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες που συνδιοργανώνουν με το Future Library, μια Καλοκαιρινή Εκστρατεία Προώθησης της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας με τίτλο «Διαδρομές με Πυξίδα τη Βιβλιοθήκη». 

Όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στην προσπάθεια, η εκστρατεία ξεκίνησε όταν «100 βιβλιοθηκονόμοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας συναντήθηκαν την άνοιξη στη φιλόξενη αγκαλιά της βραβευμένης Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας και παρακολούθησαν 7 βιωματικά εργαστήρια για την οργάνωση της Καλοκαιρινής Εκστρατείας». 
Πλέον, ο σχεδιασμός μιας ολόκληρης χρονιάς παίρνει σάρκα και οστά, καθώς οι 72 βιβλιοθήκες που συμμετέχουν έχουν δημιουργήσει προγράμματα δραστηριοτήτων «που θα ταιριάζουν στις ανάγκες και τις επιθυμίες, όχι μόνο των μικρών, αλλά και των μεγάλων μας φίλων», όπως αναφέρουν. 
Στο πλαίσιο της εκστρατείας, μέσα στους επόμενος δύο μήνες, θα υλοποιηθούν περισσότερες από 1.450 εκδηλώσεις, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερα από 20.000 παιδιά και ενήλικες. Η καλοκαιρινή εκστρατεία, θα διασχίσει 64 δήμους από όλη τη χώρα περνώντας μέσα από μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Πειραιάς, Καβάλα, Σέρρες) αλλά και μικρότερες καθώς και τα νησιά (Κρήτη, Πάρος, Χίος, Ζάκυνθος, Λέρος κ.α.). Φιλοδοξεί, μάλιστα, να δημιουργήσει πολιτισμικές διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς. 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην τοπική τους βιβλιοθήκη ώστε να «αξιοποιήσουν δημιουργικά περισσότερες από 2.900 ώρες δραστηριοτήτων, να παίξουν, να παρακολουθήσουν θεατρικές και εικαστικές δραστηριότητες με άξονα τα βιβλία, να πειραματιστούν, να φωτογραφήσουν, να φτιάξουν μικρές ταινίες, να μοιραστούν μοναδικά ταξίδια στην πόλη και τον κόσμο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που θα αγκαλιάσουν την καρδιά και την ψυχή τους»! 
Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, είναι οι υπάλληλοι των βιβλιοθηκών, αλλά και 350 εθελοντές που με τον απαραίτητο εξοπλισμό, τη βοήθεια από το Future Library και τη στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org), που είναι ο αποκλειστικός δωρητής της δράσης. 
Σημειώνεται ότι η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» (www.futurelibrary.gr) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.