Δικαστική έρευνα για τις διαρροές απόρρητων πληροφοριών στις ΗΠΑ


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ(δεξιά) ανέθεσε χθες σε δύο ανώτατους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να ηγηθούν των ερευνών για τις διαρροές απόρρητων πληροφοριών για θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. >>>

Η έρευνα γίνεται εν μέσω αντεγκλήσεων και κατηγοριών από τους Ρεπουμπλικάνους πως αυτές έγιναν από το Λευκό Οίκο για να ενισχυθεί η εικόνα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Ο Χόλντερ ανέφερε ότι οι εισαγγελείς Ρόναλντ Μάχεν Τζούνιορ από την Ουάσινγκτον και ο Ροντ Ρόζενσταϊν από το Μέριλαντ θα μπορούν να ασκήσουν διώξεις «για τα ποινικά αδικήματα που θα αποκαλυφθούν ως αποτέλεσμα της έρευνάς τους...Η αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών χωρίς άδεια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια αυτής της χώρας και όλους τους Αμερικανούς και δεν θα γίνει ανεκτή».
Οι πιο πρόσφατες διαρροές έγιναν στην εφημερίδα The New York Times, η οποία έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δίνει προσωπικά διαταγές για να εξαπολυθούν επιθέσεις μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών εναντίον ανθρώπων που συμπεριλαμβάνονται σε
έναν κατάλογο στόχων προς εξόντωση, καθώς και ότι διέταξε να εξαπολυθεί η επίθεση με τον ιό Stuxnet εναντίον των συστημάτων πληροφορικής που χρησιμοποιούνται στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σε άλλη μια διαρροή που έγινε τον Μάιο, είχε αποκαλυφθεί ότι η απόπειρα της αλ Κάιντα να ανατιναχθεί ένα αεροσκάφος με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε αποτραπεί με τη βοήθεια ενός σαουδάραβα διπλού πράκτορα που είχε παρεισφρήσει στο τρομοκρατικό δίκτυο στην Υεμένη.
Το ζήτημα απασχολεί πλέον την προεκλογική εκστρατεία, καθώς ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, ειδικά ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, καταγγέλλουν ότι οι διαρροές έγιναν με μικροπολιτική σκοπιμότητα ώστε να ενισχυθεί το προφίλ του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία το Νοέμβριο. Ο Ομπάμα απέρριψε την κατηγορία σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι τον «προσβάλλει» και προσθέτοντας πως δεν θα «έπαιζε» ποτέ με θέματα ασφαλείας. Έρευνα για τις διαρροές διεξάγει ήδη το FBI Η εφημερίδα όπως είχε αποκαλύψει η Wall Street Journal.

Σχόλια