Ένα πάρκο στο οποίο θα οικοδομηθούν κενοτάφια για να τιμηθούν οι νεκροί των οποίων οι τάφοι συλήθηκαν ή καταστράφηκαν, προτείνει, να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη, Χρήστος Μάτης. >>>

 

"H πόλη σε ένδειξη σεβασμού προς τους κατοίκους της, των οποίων οι τάφοι συλήθηκαν ή καταστράφηκαν(δηλαδή των Εβραίων, των Οθωμανών και άλλων), και στον τόπο των κοιμητηρίων τους έχουν οικοδομηθεί δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (ΑΠΘ και ΔΕΘ), οφείλει να τους αποδώσει την οφειλόμενη τιμή, ονομάζοντας ένα πάρκο της, «πάρκο μνήμης», όπου θα οικοδομηθούν κενοτάφια", πρότεινε.  

Η πρόταση του κ. Μάτη έγινε στο περιθώριο του συνεδρίου με θέμα «Μια Πράσινη Ανοιχτή Πόλη για Όλους» που συνδιοργανώνει από τις 28-30 Ιουνίου, η παράταξη με την οποία εκλέχθηκε, από κοινού με το Δίκτυο των Πράσινων Εκλεγμέων στις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, το Πράσινο Ινστιτούτο και τη θεματική ομάδα αυτοδιοίκησης των Οικολόγων Πράσινων. Το συνέδριο έχει ενταχθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, από τον τουρκικό ζυγό.

Στο χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο κ. Μάτης, αφού είπε πως όσοι βρίσκονται σήμερα στην ωριμότητα μεγάλωσαν “με τη βεβαιότητα ότι ζούμε σε μία συντηρητική πόλη”, με “συλλαλητήρια, κεντροδεξιές πλειοψηφίες, δεξιούς δημάρχους και παρεμβατικούς θρησκευτικούς ηγέτες”, υπογράμμισε ότι η βασική διαφορά “ανάμεσα στην πόλη που ζούμε και στην πόλη που ονειρευόμαστε δεν είναι η ασαφής διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συντήρηση και στην πρόοδο. Η βασική διαφορά είναι αν θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μια πόλη για μας, μία πόλη για τους κατοίκους της, μία πόλη στην οποία ο καθένας θα απολαμβάνει των βασικών δικαιωμάτων του”.

Υποστήριξε ότι “δυστυχώς σήμερα δεν έχουμε μια τέτοια πόλη”, αλλά αντίθετα, έχουμε “μια πόλη παραδομένη σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα, τα οποία ζουν από την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολλών”, μια πόλη “στην οποία η πολιτική εξουσία δεν τολμά να συγκρουστεί με αυτούς που την κρατούν σε χαμηλούς ορίζοντες για να διατηρήσουν τα οφέλη τους”, μια πόλη που “βιώνει τα αδιέξοδα μιας οικονομικής κρίσης και μιας παράλογης ανάπτυξης που κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό και το περιβάλλον”.

Ο κ. Μάτης υποστήριξε ακόμη ότι η Θεσσαλονίκη είναι “μια πόλη με υποβαθμισμένο περιβάλλον, κακή ποιότητα αέρα από την σχεδόν συνεχή υπέρβαση των διεθνών ορίων σε κάθε είδους αέριους ρύπος, βρώμικο δημόσιο χώρο με σαφώς και απροσδόκητα επιδεινούμενη τάση και τέλος μολυσμένη θάλασσα, χωρίς επίσης ορατές στο άμεσο μέλλον προσδοκίες βελτίωσης”.

Τα ΄ριξε και στους πολίτες, τους οποίους κατηγόρησε ότι διαθέτουν “χαμηλό βαθμό περιβαλλοντικής παιδείας, που δεν ανακυκλώνουν τα απορρίμματα τους και που αν ήθελαν να το κάνουν δεν έχουν συνήθως τη δυνατότητα”.

Έκανε λόγο για “άθλιες συνθήκες” στις οποίες ζει μεγάλος αριθμός ανθρώπων, “μεταναστών, άστεγων και απόκληρων πάσης φύσεως”.

Ζήτησε την πείρα των πράσινων εκλεγμένων στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, που παραβρίσκονται στο συνέδριο και χαρακτήρισε “αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας” το συνέδριο.