Σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους θα έχει εντός της ημέρας, στις Βρυξέλλες, και πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ηγείται της ελληνικής αντιπροσωπείας. >>>


Χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν πως η εικόνα που αποκόμισε ο Κάρολος Παπούλιας είναι ότι το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας δεν αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικών συζητήσεων σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, στον βαθμό που το κλιμάκιο της τρόϊκας δεν έχει ακόμη επισκεφθεί την Ελλάδα και συνεπώς δεν έχει συντάξει τη σχετική οικονομική έκθεση. Αντιθέτως, τα οικονομικά προβλήματα χωρών όπως η Ισπανία, η Κύπρος , αλλά και η Ιταλία, καθώς και τα ζητήματα της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής.Από ελληνικής πλευράς, ο κ. Παπούλιας επισήμανε στον κ. Ρομπάϊ ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον κυβέρνηση ικανή να διαχειριστεί τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ωστόσο τα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν τη χώρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε επίσης τους κινδύνους που θα επέφερε ενδεχόμενος διχασμός της Ευρώπης σε βόρειους και νότιους.
Ο κ. Παπούλιας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στο μεταξύ, ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ηγέτες.
Μετά τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ στη συνέχεια συνομίλησε και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Η συνομιλία του με τον κ. Ολάντ ήταν δεκάλεπτη και σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε καλό κλίμα.