ika_01Ο συνολικός προγραμματισμός του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2012, η πορεία εσόδων του ΙΚΑ από τις μηνιαίες εισφορές, η αύξηση των εσόδων από τρέχουσες εισφορές, η μείωση της εισφοροδιαφυγής και η επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης των συντάξεων, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά >>>

τη συνάντηση εργασίας μεταξύ του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ιωάννη Βρούτση, και του διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Στο θέμα της επίσπευσης απόδοσης των συντάξεων, εκτιμάται ότι με τη συγκρότηση των ειδικών κλιμακίων υπαλλήλων, ο χρόνος αναμονής θα μειωθεί κατά 30%, τόσο για την κατηγορία των απλών συντάξεων όσο και για την κατηγορία της διαδοχικής ασφάλισης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επίσης, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για την ταυτόχρονη καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών που αναμένεται να βελτιώσει την πορεία των εσόδων. Η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει σταδιακά ώστε να προσαρμοστούν στο νέο μέτρο κυρίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Εργασίας ζήτησε από τη διοίκηση του ΙΚΑ να επισπεύσει τους ελέγχους των δηλωθέντων εισφορών σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, ώστε να περιοριστεί η απώλεια εσόδων που πηγάζει από το συνεχιζόμενο φαινόμενο της απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και καταβληθέντων εισφορών. Κατά τη συνάντηση, αποτιμήθηκε η έως τώρα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έτους 2012 του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ και εξετάσθηκε το πρόγραμμα δράσης που εφαρμόζεται από την αρχή του έτους.

Ο υπουργός Εργασίας ζήτησε, κατά την επόμενη σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο 10ημέρο του Ιουλίου, να γίνει η επικαιροποίηση και η προσαρμογή των μέτρων και των δράσεων που μπορεί να επισπευστούν.

Στην επόμενη σύσκεψη θα αποτιμηθούν επίσης και τα έσοδα του Ιουνίου και κυρίως η πορεία των εσόδων από παλαιές οφειλές, δεδομένου ότι αυτά τα κονδύλια αντισταθμίζουν ως ένα βαθμό τη μείωση των εσόδων που προκαλείται από την αύξηση της ανεργίας. Προς την κατεύθυνση αυτή δόθηκαν από τον υπουργό σαφείς οδηγίες για εντατικοποίηση των προσπαθειών ένταξης στο καθεστώς των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν έως το τέλος Ιουνίου, όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού επιχειρήσεων που οφείλουν καθυστερούμενες εισφορές.