Προ των πυλών του μηχανισμού στήριξης η ΙσπανίαΠηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως η Ισπανία δέχεται να ζητήσει βοήθεια για τις τράπεζές της μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. Αναμένονται επίσημες ανακοίνωσεις. >>>

 Με πιο απλά λόγια, αναμένεται διευκρίνιση για το εάν θα υπάρξει και ένα Μνημόνιο για την Ισπανία. 
Στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η ισπανική El Pais αναφέρει πως η Μαδρίτη κάνει το βήμα να ζητήσει βοήθεια για την στήριξη του τραπεζικού της συστήματος, με το ΔΝΤ να έχει ρόλο επιτήρησης
του προγράμματος. Ολλανδία και Φινλανδία φέρονται να κράτησαν σκληρή στάση στην τηλεδιάσκεψη, ζητώντας να τεθούν αυστηροί όροι.
Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το Eurogroup θα προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση μετά την ισπανική κυβέρνηση. Ο Ισπανός υπουργός Λουίς ντε Γκίντος αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου περί τις 20:30.
Συγκλίνουσες πηγές ανέφεραν νωρίτερα, ενώ η τηλεδιάσκεψη διάρκειας δυόμισι ωρών βρισκόταν σε εξέλιξη, πως στο προσχέδιο της ανακοίνωσης αναφέρεται ως ανώτατο όριο το τελικό ποσό των 100 δισ. ευρώ.
Η δεινή θέση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος έχει αναγκάσει τη Μαδρίτη να κοιτάζει, απρόθυμα, προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Εάν όντως καταφύγει σε βοήθεια, αυτή θα δινόταν πιθανότατα μέσω του EFSF: Στο οπλοστάσιο του μηχανισμού περιλαμβάνονται η χρηματοδότηση ανακεφαλαιοποιήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις και προληπτικές γραμμές πίστωσης. Ο μόνιμος μηχανισμός ESM, ο οποίος δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ (ενώ εκκρεμεί η έγκρισή του από το γερμανικό Κοινοβούλιο) διέπεται από διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας.
Ωστόσο, όπως επανέλαβε με νόημα ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, η κάθε στήριξη δίνεται
με όρους. «Όλα τα νέα εργαλεία συνδέονται με τις ανάλογες προϋποθέσεις» ανέφερε το Σάββατο σε ομιλία του στη φινλανδική πόλη Κόκκολα. «Δεν υπάρχουν "δωρεάν γεύματα" για καμία χώρα που δέχεται βοήθεια» τόνισε, επισημαίνοντας τη δυνατότητα του Ταμείου να ανοίγει προληπτικές γραμμές πίστωσης.
Επισήμως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέμεναν πως η απόφαση για αίτημα στήριξης εναπόκειτο στην ίδια την ισπανική κυβέρνηση και μόνο. Ωστόσο, το τεταμένο κλίμα γύρω από την Ευρωζώνη -με τις εξελίξεις στο ισπανικό τραπεζικό τοπίο, τις υποβαθμίσεις αλλά και τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα- ενίσχυσαν την ανάγκη για κινήσεις που θα αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.
Η ίδια η Μαδρίτη από την πλευρά της είχε περιοριστεί σε σποραδικές μόνο αναφορές για ανάγκη ευρωπαϊκής συνδρομής για την στήριξη του τραπεζικού της τομέα -με τον υπουργό Προϋπολογισμού να προειδοποιεί πως η πόρτα των αγορών κινδυνεύει να κλείσει ενώ άλλα στελέχη επεσήμαναν πως οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Όπως σημειώνουν πάντως ισπανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Ραχόι (η οποία πριν από μόλις 12 μέρες δήλωνε ότι δεν χρειάζεται χρήματα για τη σωτηρία των τραπεζών) προσπαθεί να αποφύγει τη χρήση της λέξης «βοήθεια», ώστε να περιορίσει και τις πολιτικές απώλειες.

Σχόλια