Οξύτατη κριτική στην Άγκελα Μέρκελ για τη χθεσινή δήλωσή της ότι η τήρηση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για την παραμονή της στην ευρωζώνη, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Καβάλα. >>>
Ειδικότερα, κάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώσει «ποιό άρθρο των Ευρωπαικών Συνθηκών θέτει ως προυπόθεση για τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη τα μνημόνια λιτότητας».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «εκτόξευση προεκλογικής κορώνας της κυρίας Μέρκελ» και διερωτήθηκε «που ακούστηκε ότι η εξόντωση ενός λαού και η διάλυση μιας χώρας είναι όρος για τη συμμετοχή της στο ευρώ;».
Μίλησε ακόμη για ένα «σάπιο δόλωμα της κινδυνολογίας» που όμως δεν πείθει κανέναν, γιατί, όπως είπε, κανείς δεν εκβιάζεται από την προεκλογική συστράτευση των δανειστών με τους ανθρώπους τους στην Ελλάδα...με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο.
Ταυτόχρονα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε και την τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που διατύπωσε την αμφιβολία του για την ορθότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης για να υπερασπιστεί την ορθότητα της πολιτικής του κόμματός του. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του προς όφελος του λαού και του τόπου.
Παρατήρησε ακόμη ότι «μόνο εγγύηση συμμετοχής στην Ευρωζώνη δεν είναι η μονομερής αφωνία, μιά στάση που τήρησαν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος». «Και δεν είναι μονομερής ενέργεια η ακύρωση του Μνημονίου», γιατί -όπως είπε- οποιος το ισχυρίζεται, απλώς υπενθυμίζει τη δική του υποταγή στους δανειστές.
«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας να καταργεί εσωτερικούς νόμους ενός κυρίαρχου κράτους. Είναι ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο. Που δεν θα το ακυρώσουμε μονομερώς. Δεν θα ακυρώσουμε τη Δημοκρατία για να διασώσουμε το Μνημόνιο, όπως μας ζητούν ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και οι δανειστές. Θα ακυρώσουμε το Μνημόνιο για να σώσουμε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα», πρόσθεσε.