Αντιδράσεις από συνδικαλιστικές παρατάξεις στην ανακοίνωση Σπανοπούλου για τον ΕΔΟΕΑΠ


Αντιδράσεις προκάλεσε η επιστολή της προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ, Ελένης Σπανοπούλου, με την οποία γίνεται μια περιγραφή συναισθημάτων, όμως δεν υπάρχει η παραμικρή θέση για το τι πρέπει να γίνει τώρα που χάθηκαν εκατομμύρια, από τα αποθεματικά του ταμείου.  >>>Στην επιστολή της, η κ. Σπανοπούλου διαψεύδει την ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν μερικές ημέρες από τον Οργανισμό, στην οποία αναφερόταν ότι ο ΕΔΟΕΑΠ κατέρρευσε.  "Δεν κατέρρευσε, αλλά κινδυνεύει σοβαρά από το εγκληματικό κούρεμα", λέει τώρα και υποστηρίζει ότι αντέδρασε στο PSI.
Διαβεβαιώνει πως το αποθεματικό φθάνει τα 60 εκ. ευρώ και ζητά να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη μόνον η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος. 
Αναλαμβάνει μόνον την ευθύνη για το ότι αναγκάστηκε να τοποθετήσει το αποθεματικό του Οργανισμού στην ΤτΕ και δηλώνει ότι θα γίνουν εκλογές "αν το ζητήσει η νόμιμη πλειοψηφία", αγνοώντας το ψήφισμα και την ψηφοφορία της γενικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ του περασμένου Σαββάτου.
Καταγγέλλει πως την χτύπησε ο -εκλεγμένος, πλέον, βουλευτής- Άγγελος Φιλιππάκης, αλλά δηλώνει πως δε θα προβεί σε μηνύσεις.

Αντίδραση από την παράταξη Δημοσιογράφοι Συμμετέχουν
Αμέσως μετά την επιστολή της προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ, η παράταξη της ΕΣΗΕΜ-Θ "Δημοσιογράφοι Συμμετέχουν", με ανακοίνωσή της, δηλώνει "έκπληκτη" από τα όσα περιγράφει η κ. Σπανοπούλου.
Στην ανακοίνωση ρωτά να μάθει αν συνεδρίασε το δ.σ. του ΕΔΟΕΑΠ, τι αποφάσισε, πότε θα γίνουν εκλογές και τι είναι, τελικά, το πιο σημαντικό: Το αποθεματικό που κινδυνεύει, ή η φραστική βία που καταδίκασε η παράταξη από την πρώτη στιγμή;
Οι "Δημοσιογράφοι Συμμετέχουν" ζητούν να μάθουν αν η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ στηρίζει τη διοίκηση ή συντάσσεται με την πλειοψηφία του κλάδου που καταδίκασε την κακοδιαχείριση κι απαιτεί τη διαχείριση του ΕΔΟΕΑΠ να έχουν άνθρωποι που "δεν τους βαραίνει η σκιά της άγνοιας".
Της ανακοίνωσης της κ. Σπανοπούλου προηγήθηκαν οι ανακοινώσεις της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, που ζητούσαν άμεσες εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ και της ΕΣΗΕΜ-Θ, που, απλά, καταδίκαζε τα περιστατικά της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού.

Η ανακοίνωση της παράταξης Δημοσιογράφοι Συμμετέχουν:
Αγαπητοί συνάδελφοι μόλις διαβάσαμε την πρώτη δήλωση της προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ κ. Ελένης Σπανοπούλου, μετά την ιστορική γενική συνέλευση που έγινε στις 23-06-2012 στην Αθήνα και έχουμε μείνει ...έκπληκτοι .
Σε ένα κείμενο με υπερσυναισθηματικό και ΄΄εγωκεντρικό΄΄ χαρακτήρα (αναζητείστε τα εγώ) δε γίνεται καμία κουβέντα για την ταμπακιέρα (τις ευθύνες του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ) αλλά και για το τι πρόκειται να πράξει ένα Δ.Σ που δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη αυτών που το επέλεξαν.
Αναφέρει κάλπες αλλά δεν προσδιορίζει τα εξής:
  • Συνεδρίασαν; αποφάσισαν και τι;
  • Πότε θα στηθούν οι κάλπες; (χαλαρά τον Σεπτέμβριο;)
  • Οι παρευρισκόμενοι στη συνέλευση αναζητούσαν αμνό για θυσία και βρήκαν την κ. Σπανοπούλου ;
  • ...και το σημαντικότερο ήταν η φραστική βία; (που αμέσως καταδικάσαμε) οι προπηλακισμοί και το νερό που εκσφενδονίστηκε ή τα γεγονότα που προκάλεσαν όλα τα προαναφερόμενα;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ως δημοσιογράφοι ερευνούμε και όταν αποδίδουμε ευθύνες αυτό δε γίνεται εν θερμώ αλλά γιατί οι αιρετοί που εμπιστευθήκαμε δεν διαχειρίστηκαν σωστά τα ζητήματα.
Σε ότι αφορά τη διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ, που μας εκπροσωπεί, μετά τις αιρχαιρεσίες του Μαίου , δηλώνουμε ότι η επιλογή τους να στηρίξουν με την ψήφο τους, την παρούσα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, μας προκάλεσε θλίψη και συνδικαλιστική αιδώ.
Οι δικοί μας διοικούντες επέλεξαν να είναι ανάμεσα στους...10 και 13 ...ανά την Ελλάδα, που επικρότησαν τους χειρισμούς των αιρετών του ΕΔΟΕΑΠ, όταν η συντριπτική πλειοψηφία, όχι απλά τους καταδίκασε αλλά τους απέδωσε μομφή για τους μοιραίους ΄΄ ερασιτεχνικούς΄΄ χειρισμούς.
Αρνούμαστε, από συνδικαλιστική θέση, να αποδώσουμε δόλο, αυτό είναι υποχρέωση της δικαιοσύνης που έχει ήδη παρέμβει.
Μέχρι όμως να διαλευκανθεί το θέμα απαιτούμε ο ΕΔΟΕΑΠ να διαχειρίζεται από ανθρώπους που δεν τους βαραίνει η σκιά της άγνοιας ή οποιασδήποτε συναλλαγής.
Καταδικάζουμε για άλλη μια φορά τα έκτρoπα που συνέβησαν στη Γ.Σ σε βάρος της συναδέλφου Ελένης Σπανοπούλου,-το κάναμε από την πρώτη στιγμή- αλλά ζητούμε να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της συνέλευσης καθώς η υγεία και η επικούρηση δεν είναι ...ζητήματα συναισθηματικής προσέγγισης αλλά ζωής.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΑΘΩΣ Η ΣΥΜΠΑΘΗΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΔΕ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ.

ΤΕΛΟΣ ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΜΕΘ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ Ή ΕΑΝ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ....
Η δήλωση της Κ. Σπανοπούλου
Αθήνα 28/6/2012
Δήλωση της Προέδρου του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ Ελένης Σπανοπούλου
 
ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ζητάω συγγνώμη για την εύλογη αγωνία που προκάλεσε στον Κλάδο η ανακοίνωση για την ΤτΕ την επομένη των βουλευτικών εκλογών. Ανθρώπινο λάθος μας, που έγινε σε μια πανελλαδική και πανευρωπαϊκή συγχυτική ατμόσφαιρα.
Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν κατέρρευσε αλλά κινδυνεύει σοβαρά από: Το εγκληματικό κούρεμα της 9ης Μαρτίου, την αδιαφανή διαχείριση των Αποθεματικών του από την Τράπεζα Ελλάδος και αποδεδειγμένα διοικητικά λάθη στο πάλαι ποτέ εύρωστο παρελθόν του.
Όλα τα έχω δημόσια καταγγείλει.
Σε αντίθεση με το «Κοινωνικό» Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας που καταρρέει, το Αυτοδιαχειριζόμενο και Αυτοδιοικούμενο Ταμείο μας, με απολύτως Καταστατικές και ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ, έχοντας έγκαιρα λάβει μέτρα, είναι σε θέση να καταβάλει κανονικά τις Συντάξεις, να παρέχει υψηλής Ποιότητας Περίθαλψη και να στηρίζει με κοινωνικές παροχές τους 20000 ασφαλισμένους του για το 2012 μέχρι και το 2014.
ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΩ όλους τους ασφαλισμένους μας ότι τα διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ είναι 60.668.483,02 € (7/6/2012) και αφορούν στην κάλυψη πάγιων και λειτουργικών αναγκών μας. Τα χρήματά μας είναι μέχρι το τελευταίο ευρώ κατατεθειμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Οργανισμού. Είναι χρήματα για τη διαχείριση των οποίων από τον Καταστατικό μας νόμο ρητά την ευθύνη έχει η Διοίκηση και αποτελούν την περιουσία των σκληρά εργαζόμενων της Ενημέρωσης.
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ, ότι το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού του ΕΔΟΕΑΠ στην ΤτΕ είναι, στις 7/6/2012, 90.312.441,47 € και όχι 5.618.934,25 € όπως υποστηρίζει ο κ. Γ. Προβόπουλος. Και χαιρετίζω το γεγονός ότι η Εισαγγελική Αρχή διερευνά τη διαχείριση των Αποθεματικών μας από τα 115.312.441,47 € της 9ης και όχι από τα 59.097.624,42 € της 12ης Μαρτίου 2012.
ΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και εντολή των Ενώσεων του Κλάδου ψήφισα ΟΧΙ στο κούρεμα και θα αντιστέκομαι στο PSI με όλες μου τις δυνάμεις, τις οποίες αντλώ μόνο από τις Αξίες που υπηρετώ και από τους συναδέλφους, που με τίμησαν με την ψήφο τους και με εμπιστεύονται. Είμαι ανοιχτή σε κάθε έλεγχο.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ θα πρέπει να δώσει λόγο στη Δικαιοσύνη όχι μόνο για τα Αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά για το Κοινωνικό Κεφάλαιο όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας που υποχρεώθηκαν με νόμο, να εμπιστευθούν την, όπως αποδεικνύεται απολύτως αδιαφανή διαχείρισή της, πριν και μετά το PSI.

Αυτή την ευθύνη αναλαμβάνω προσωπικά στο ακέραιο και στο μέρος που μου αναλογεί! 
Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Καλώ όλους τους ασφαλισμένους και τις Ενώσεις μας, με ψυχραιμία να σταθμίσουν ποιός είναι ο πραγματικός εχθρός. Αν είναι η Σπανοπούλου, η παραίτησή μου στη διάθεσή τους...
ΔΗΛΩΝΩ ότι αν η νόμιμη πλειοψηφία ζητήσει κάλπη φυσικά και θα την έχει.
Αν ο Κλάδος επιλέξει να παραδώσει τον ΕΔΟΕΑΠ σε αυτούς που καθοδηγούν, βρίζουν και βιαιοπραγούν ενάντια σε δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του, τότε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Φιλιππάκης χτυπώντας εμένα και άλλους συναδέλφους έδειρε τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν αξίζει ούτε να τον μηνύσω!
Αυτοί που βρήκαν την ευκαιρία, γιατί δυστυχώς τους δόθηκε, να επιχειρήσουν τη διοικητική άλωση του ΕΔΟΕΑΠ για παραταξιακά και κομματικά οφέλη είναι εκείνοι που διέλυσαν την ΕΣΗΕΑ και άφησαν τον κλάδο ανυπεράσπιστο στην πολιτική ασυδοσία, τα εργοδοτικά συμφέροντα και την ανεργία.
Ως δημοκρατικά εκλεγμένη Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ έχω το νόμιμο καθήκον και την ηθική υποχρέωση να προστατεύσω με κάθε νόμιμο μέσο τον Οργανισμό από πιθανή επανάληψη των τραμπουκισμών της Γενικής Συνέλευσης.
Ως μέλος της ΕΣΗΕΑ ντρέπομαι γιατί ανήκω σε συνδικαλιστικό σωματείο που ΔΕΝ καταδίκασε απερίφραστα τη βία!
ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ τα μέλη του ΔΣ να υποστηρίξουν τις προτάσεις που καταθέτω στη σημερινή συνεδρίαση, να συμβάλουν με γόνιμο και υπεύθυνο προβληματισμό για την εκτίμηση και αντιμετώπιση της κατάστασης και να δοθεί διέξοδος με γνώμονα μόνο τη νομιμότητα, τη διαφάνεια, τη δημοκρατικότητα, το Καλό του Ταμείου μας, την αξιοπρέπεια και την ευθύνη καθενός ξεχωριστά και όλων ΜΑΖΙ.
Στη ζωή, στη δουλειά και στον ΕΔΟΕΑΠ έχω έμπρακτα αποδείξει ότι παλεύω όρθια μέχρι το τέλος και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω.
Ελένη Β. Σπανοπούλου 
_______________________________________________________________________
Με στοιχεία από το http://dimosiografoisimmetexoun.blogspot.gr 

Σχόλια