Μια... επιπλέον ακτή, στα καρνάγια, λίγο πριν το αεροδρόμιο, απέκτησε σήμερα η Θεσσαλονίκη. Βοήθησε γι αυτό η 16η δράση του αστικού πειράματος «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» της ομάδας «Παράλαξη». >>>

Οι «Ακτές Αλλιώς» είναι ένα φιλόδοξο πρότζεκτ με στόχο την ανακάλυψη του άγνωστου θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Η δράση περιλαμβάνει εθελοντικούς καθαρισμούς παραλιών, δράσεις για μικρά παιδιά και μεγάλους, ξεναγήσεις, ποδηλατοπορεία, αλλά και κατάθεση ιδεών για το παράκτιο μέτωπο. 
Δεκάδες εθελοντικές ομάδες ξεχύθηκαν στη νεκρή παράκτια ζώνη από την παραλία της Αρετσούς έως το αεροδρόμιο με στόχο να ανακαλυφθεί και αναβαθμιστεί το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.Μικροί και μεγάλοι εθελοντές δημιούργησαν μια παραλία από την αρχή. Ξεκίνησαν καθαρίζοντας τα σκουπίδια της και τελικά της έδωσαν χρώμα και ζωή φτιάχνοντας στο τέλος μια πρότυπη πλαζ.
Οι λιλιπούτειοι εθελοντές έφτιαξαν οικολογικές, θαλασσινές κορνίζες και μπουκάλια από χρωματιστή άμμο, ζωγράφισαν, έπαιξαν, ενώ μπορούσαν ακόμη και να δανειστούν βιβλία.
Αρκετοί πάντως ήταν αυτοί που ξεναγήθηκαν στο καρνάγιο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο της πόλης στο Φοίνικα και έμαθαν για την ιστορία του. Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα αναπάντεχο θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από σκηνές της ζωής ναυτικών από τη δεκαετία του ’40. 
Η δράση πάντως περιλαμβάνει και προτάσεις και ιδέες για το παράκτιο μέτωπο ποδηλατοπορεία σε άβατα σημεία και συναυλίες που θα αναβιώσουν τα beach party. 




Πλοία στη στεριά- Καρνάγιο ή ταρσανάς
Καθημερινά χιλιάδες Θεσσαλονικείς διερχόμενοι από το ανατολικό παράκτιο μέτωπο της πόλης προσπερνούν το καρνάγιο της, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο της πόλης στο Φοίνικα. Στριμωγμένο πια ανάμεσα σε σύγχρονα πολυκαταστήματα, εγκαταλειμμένα οικόπεδα και χώρους στάθμευσης, καταφέρνει ακόμα και σήμερα να κρατήσει ζωντανή την παράδοση δεκαετιών. Κοιτάζοντας ψηλά όσο πλησιάζεις, το εντοπίζεις βλέποντας τους γερανούς του, αμέσως μετά την έκταση της ΒΙΑΜΥΛ. 
Σήμερα το πρωί ο χρόνος σταμάτησε, για λίγο, στα Καρνάγια. 
Ο τέταρτης γενιάς γιος της οικογενείας Ιωαννίδη, που δούλεψε στα Καρνάγια, υποδεχόταν τον κόσμο κι είχε αναλάβει να ξεναγήσει τους εθελοντές στο άγνωστο αυτό κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
Τέσσερις μοναδικές ξεναγήσεις οργανωμένες από την Parallaxi και την ομάδα του Θεσσαλονίκη Αλλιώς, το πρωί του Σαββάτου 9 Ιουνίου συνοδευόμενες από ένα αναπάντεχο θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από σκηνές της ζωής των ναυτικών από τη δεκαετία του ’40, που ετοίμασε η σκηνοθέτης-ηθόποιος Νόπη Ράντη σε συνεργασία με τον μουσικό, Δημήτρη Δαλέζη και με τη θεατρική ομάδα της Ακαδημίας Τέχνης από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ. 
Ένα μοναδικό ταξίδι, στο χρόνο, την ιστορία των καρνάγιων, τα μυστικά της σκουριάς και του ξύλου, τους ήχους της θάλασσας, τη μυρωδιά της αλμύρας.
____________________________________________________________
Οι φωτογραφίες είναι των unitedreporters ( http://www.unitedreporters.gr ) και για το κείμενο πήραμε στοιχεία από την http://www.parallaximag.gr/