Πλαισιωμένο από μουσικά, θεατρικά , εικαστικά και λογοτεχνικά δρώμενα ξεκίνησε χθες το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την μεθεπόμενη Κυριακή 24 Ιουνίου το 31ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης το οποίο μετά από …30 χρόνια διοργάνωσης αλλάζει χώρο. >>>
Μεταφέρθηκε νοτιότερα στον παραλιακό άξονα της πόλης ( από το ύψος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου μέχρι το Μέγαρο Μουσικής.- στον ήδη αναπλασμένο χώρο της Ν. Παραλίας).
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν απόψε (Σάββατο) στις 7.30 μ.μ με τη μορφή γιορτής στην οποία θα συμμετάσχουν μουσικά συγκροτήματα σε μίνι συναυλίες .
Το 31ο Φεστιβάλ Βιβλίου, πραγματοποιείται από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στο Φεστιβάλ μετέχουν περί τους 150 εκδότες που στεγάζουν τα βιβλία τους σε 110 εκθετήρια κατά μήκος της παραλίας (μπροστά από τα νεοδιαμορφωθέντα πάρκα της μουσικής, των ρόδων , του ήχου , του νερού και της μνήμης ). Ο χώρος μπροστά από το Λευκό πύργο όπου πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα 30 χρόνια το φεστιβάλ είναι απροσπέλαστος λόγω των εργασιών για τη διαμόρφωση των υπολοίπων πάρκων της νέας παραλίας . 
Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στους Θεσσαλονικείς ποιητές και πεζογράφους του αιώνα της πόλης (1912-2012) και εντάσσεται στο έτος γιορτασμού «Θεσσαλονίκης 2012- 100 χρόνια από την απελευθέρωση» 
Της αποψινής εγκαίνιας βραδιάς θα ακολουθήσει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου – συγγραφέα Κώστα Μπλιάτκα : «Τιτανικός – Η κοινωνική μυθολογία του “αβύθιστου πλοίου”», (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος») για το οποίο θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Παντελής Σαββίδης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, και ο συγγραφέας του βιβλίου. ΘΑ ακολουθήσει το θεατρικό δρώμενο «Εκείνος και Εκείνος», από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το οποίο φέτος στηρίζει το Φεστιβάλ οργανώνοντας εκδηλώσεις στο χώρο.
Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στους Θεσσαλονικείς ποιητές και πεζογράφους του αιώνα της πόλης (1912-2012) και εντάσσεται στο έτος γιορτασμού «Θεσσαλονίκης 2012- 100 χρόνια από την απελευθέρωση» .
Λόγω της μεταφοράς του χώρου όπου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ οι διοργανωτές φρόντισαν και για τη … θαλάσσια μεταφορά των φίλων του βιβλίου στο σημείο της διοργάνωσης με καραβάκια. Τα δρομολόγιο θα ξεκινούν από τις 8:00 το βράδυ (και κάθε μία ώρα) από το Λευκό Πύργο με προορισμό το χώρο του Φεστιβάλ
Το φεστιβάλ βιβλίου θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα ως τις 11.30 τη νύχτα ενώ τις Κυριακές θα είναι ανοιχτά και το πρωί από τις 10.30 π.μ ως τις 13.30 μ.μ.