Ολοκληρώθηκε η τελετή ορκωμοσίας των 300 βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. >>>


Την έναρξη της συνεδρίασης για τη σύγκληση της Βουλής σε Σώμα κήρυξε ο Α' αντιπρόεδρος Ιωάννης Τραγάκης.

Ακολούθησε η τελετή αγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αμέσως μετά ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές.

Στις πρώτες θέσεις της αριστερής πτέρυγας κάθισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Για πρώτη φορά από την τελετή απουσιάζει ο πρωθυπουργός, αφού οι γιατροί δεν επέτρεψαν στον Αντώνη Σαμαρά -που πρόσφατα χειρουργήθηκε- να μεταβεί στη Βουλή.

Εκτός όμως από τον πρωθυπουργό, από την ορκωμοσία απουσίαζαν και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο υπουργός Ανάπτυξης και υποδομών Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες και συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρώτος τη τάξει υπουργός που εκπροσωπεί την κυβέρνηση είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Απόντες ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στις Βρυξέλλες.

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατέβηκε στα έδρανα για τον καθιερωμένο αγιασμό, ο Αλέξης Τσίπρας δε φίλησε το σταυρό, έσκυψε απλώς το κεφάλι, ενώ η γενική γραμματέας της Αλέκας Παπαρήγας χαιρέτισε δια χειραψίας τον Αρχιεπίσκοπο.

Αύριο, Παρασκευή, η Βουλή θα συνεδριάσει (ώρα 11:00) με αντικείμενο την εκλογή του νέου προεδρείου, με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να είναι ο προτεινόμενος από τη ΝΔ πρόεδρος του Σώματος.

Προς επίλυση παραμένει το θέμα του έβδομου αντιπροέδρου, που «προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης» δηλαδή τη Χρυσή Αυγή.

Οι βουλευτές της ΧΑ, μόνοι τους, δεν επαρκούν για την πλειοψηφία του άρθρου 67 του Συντάγματος (όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής για την εκλογή των αντιπροέδρων), εκτός εάν θεωρηθεί «πλειοψηφία» ο οποιοσδήποτε αριθμός θετικών ψήφων, καθώς για τις θέσεις των αντιπροέδρων δεν υπάρχουν ανθυποψήφιοι.

Εξ άλλου, φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις μεταξύ των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής να υποστηρίξουν υποψηφιότητα Β.Πολύδωρα, κόντρα σε εκείνη του Ευ.Μεϊμαράκη.

Η ημέρα ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν έχει οριστεί ακόμα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, «η Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού (σ.σ. ο κ. Σαμαράς ορκίστηκε την 20ή Ιουνίου 2012) , η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής».
Εκτιμάται ωστόσο ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει την 4η Ιουλίου, για να ολοκληρωθεί την 6η Ιουλίου τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).