Ήταν 16 χρονών…  Άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Κυριακή στο νοσοκομείο της Αττικής κι οι γονείς του, μέσα στον πόνο τους, αποφάσισαν να μοιράσουν ζωή, παρά το χαμό του δικού τους παιδιού… >>>

 

Έτσι κι έγινε. Μια 53χρονη δέχτηκε το ήπαρ του 16χρονου. Η πέμβαση έγινε με επιτυχία προχτές στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί και το μοναδικό μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος πανελλαδικά.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η επέμβαση διήρκεσε μόλις 4,5 ώρες και η λήπτρια έχει αποσωληνωθεί και μεταφέρθηκε στην κλινική.

Η καρδιά του 16χρονου μεταμοσχεύθηκε σε 29χρονη, ένας 26χρονος νεφροπαθής, που βρισκόταν σε επείγουσα κατάσταση λόγω αδυναμίας αγγειακής προσπέλασης για την αιμοκάθαρσή του, χαμογελά ξανά στη ζωή αφού έλαβε τον ένα νεφρό στον «Ευαγγελισμό», ενώ ο δεύτερος νεφρός του νεαρού μεταμοσχεύτηκε σε 55χρονο στο «Λαϊκό», ο οποίος επί 7,5 χρόνια υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.

Οι κερατοειδείς του νεαρού στάλθηκαν για φύλαξη στο ΑΧΕΠΑ όπου πρόκειται να μεταμοσχευτούν τις επόμενες μέρες σε υποψήφιους λήπτες με σοβαρά προβλήματα όρασης. Οι πνεύμονες στάλθηκαν στο Μόναχο.

Η προχτεσινή μεταμόσχευση ήπατος στο Ιπποκράτειο ήταν η τρίτη κατά σειρά μέσα σε ένα δεκαήμερο, όπου σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου γίνονται πλέον 8-9 κάθε μήνα, ενώ παλαιότερα γίνονταν 10-12 μεταμοσχεύσεις το χρόνο.