Τι λέει η επιστολή Παπαδήμου

Ο Λουκάς Παπαδήμος υπογραμμίζει πως είναι ορατό το ενδεχόμενο να να μην μπορέσουν να πληρωθούν υποχρεώσεις του κράτους, από τις αρχές Ιουνίου. >>>Ο Κάρολος Παπούλιας έδωσε στους κυρίους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αλέξη Τσίπρα το υπόμνημα που του εγχείρισε την Παρασκευή ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με όλα τα στοιχεία για την πραγματική κατάσταση των τραπεζών και τα δημόσια οικονομικά. Κατά πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί που είχαν λάβει τη διερευνητική εντολή διάβασαν την επιστολή του κ. Παπαδήμου αλλά δεν κράτησαν αντίγραφό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λ.Παπαδήμος υπογραμμίζει πως είναι ορατό το ενδεχόμενο να να μην μπορέσουν να πληρωθούν υποχρεώσεις του κράτους, από τις αρχές Ιουνίου.

Κατά την εφημερίδα Ημερησία τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται κάτω από 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το σημείωμα προοριζόταν για χρήση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συνέχεια της προφορικής ενημέρωσης που του έκανε ο κ. Παπαδήμος την Παρασκευή. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς, λόγω της κρισιμότητας των πληροφοριών που περιείχε.

Ο κ. Παπαδήμος επισημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρξουν σημαντικές δυσκολίες στην κάλυψη των ταμειακών αναγκών της χώρας, δεδομένου ότι έχει περικοπεί κατά 1 δισ. ευρώ η δόση του Μαΐου από την τρόικα, αλλά και γιατί οι εκλογές επιτείνουν τα φαινόμενα υστέρησης των φορολογικών εσόδων που ήδη έχουν καταγραφεί, καθώς αδρανούν οι κρατικοί μηχανισμοί, ενώ οι φορολογούμενοι είναι απρόθυμοι να πληρώσουν.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στην επιστολή επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις όσο αφορά στο Μάιο αλλά πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα η πολιτική σταθερότητα. Επίσης εστιάζει στα σενάρια για την πληρωμή ή μη πληρωμή του ομολόγου που λήγει άμεσα.

Σχόλια