«Οι επιλογές για γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή προκάλεσαν παρατεταμένη ύφεση, για τρία συνεχή χρόνια. Το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής έχει φτάσει στα όριά του. Χωρίς κοινωνική και πολιτική αποδοχή η εφαρμογή του είναι πάρα πολύ δύσκολη». >>>
Aυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Ιωάννης Στουρνάρας από το βήμα του συνεδρίου "2012 Global Summit of Women", σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε αναπτυξιακή ώθηση και παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής».
Ο υπουργός εκτιμά ότι η αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου μπορεί να προχωρήσει μόνο σε συνεννόηση με τους εταίρους στο εξωτερικό και με συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό, οι οποίες θα αναλάβουν να προτείνουν τις αλλαγές και θα δεσμευτούν για την τήρηση ενός αναθεωρημένου προγράμματος.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «το πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν περιορίζεται στην Ελλάδα- είναι μια ατελής οικονομική ένωση, με πρόβλημα αρχιτεκτονικής, πρόβλημα εμπιστοσύνης στην κυβερνησιμότητά της, πρόβλημα ρευστότητας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια».
«Ή θα διαλυθεί η Ευρωζώνη εξαιτίας των συσσωρευμένων προβλημάτων, ή θα δημιουργηθούν θεσμοί, όπως κοινή πολιτική χρέους, κοινή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, που θα οδηγήσουν στην πραγματική οικονομική ενοποίηση», σημείωσε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως «περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο, όμως δεν παύει να είναι 28η χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με βάση τα στοιχεία του 2010 της Παγκόσμιας Τράπεζας» και τόνισε:
«Η χώρα μας μπήκε στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Συσσωρευμένες διαρθρωτικές αδυναμίες πήραν εκρηκτικές διαστάσεις. Σήμερα κάνει μια γιγαντιαία προσπάθεια για να αναγεννηθεί. Είναι μια προσπάθεια με μεγάλες θυσίες των Ελλήνων, που δεν έχει προηγούμενο στη νεότερη ιστορία μας, αλλά και από όσο γνωρίζω και στην ιστορία Ευρώπης. Μέσα από τις οδύνες της κρίσης, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αλλάζει, αποκαθιστά διαρθρωτικές αδυναμίες που συσσωρεύτηκαν για δεκαετίες, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της, δημιουργεί ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την επιχειρηματικότητα και ετοιμάζεται για μια δυναμική επανεκκίνηση».