Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μίλησε στους παραγωγικούς φορείς της Αρκαδίας και σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη, κάλεσε τους πολίτες να δώσουν μεγαλύτερο ποσοστό στο κόμμα του, προκειμένου να αποκτήσει η χώρα προοδευτική κυβέρνηση. >>>Ο κ. Κουβέλης αφού καταλόγισε ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί οδηγηθήκαμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, σημείωσε ότι «η χώρα δεν πρέπει να ξαναπάει σε εκλογές, δεν αντέχει. Η κοινωνία δεινοπαθεί, η ανεργία αυξάνεται και η μεσαία τάξη εξαφανίζεται».

Η ΔΗΜΑΡ, είπε, ζητάει δύναμη για να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη προγραμματική, γραπτή, προοδευτική συμφωνία διακυβέρνησης, που θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη και θα προχωρήσει σε σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο με ταυτόχρονη προοδευτική εσωτερική μεταρρύθμιση και δίκτυ κοινωνικής προστασίας.

Σε ερώτηση, ποια κόμματα μπορούν να συγκροτήσουν μια προοδευτική κυβέρνηση, εξήγησε ότι «το προοδευτικό προσδιορίζεται όχι από την ετικέτα, αλλά από το περιεχόμενο της προγραμματικής πολιτικής συμφωνίας» και όλα, είπε, θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα στις εκλογές, ενώ επισήμανε πως ο ελληνικός λαός «κρατάει το κλειδί της λύσης στα χέρια του».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως χρειάζεται πάγωμα όλων των μνημονιακών νόμων, αλλά, σε καμιά περίπτωση μονομερής καταγγελία του μνημονίου, γιατί «ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή είναι καταστροφικό για τον τόπο και θα οδηγήσει σε οικονομική και πολιτική απομόνωση. Το απεύχομαι».

Σε σχέση με τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν τον Ιούνιο πρότεινε ισοδύναμα, τα οποία αφορούν σε περιστολή περιττών δαπανών στα λειτουργικά έξοδα της δημόσιας διοίκησης, όχι, όμως, στους μισθούς, περικοπή της περιττής νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης, περικοπή αμυντικών δαπανών, όχι, όμως, των ουσιαστικών αναγκών και χωρίς κανένα ρίσκο, και περιορισμό της παραοικονομίας και της διαφθοράς σε ποσοστό 5%. Αν αυτά γίνουν, είπε, ότι θα έχουμε περισσότερα από τα 11 δισ. ευρώ των μέτρων.

Τόνισε πως χρειάζεται ριζική τομή στο φορολογικό σύστημα, δημιουργία περιουσιολογίου, αναδιάρθρωση των φορέων του δημοσίου, διατηρώντας το κράτος τους φορείς που διαχειρίζονται δημόσια αγαθά και αναδιάρθρωση του προσωπικού, όχι με απολύσεις, αλλά με μετατάξεις, όπου χρειάζονται.

Σχολιάζοντας τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, που, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, δείχνουν μεγάλο ποσοστό αυτών που ψήφισαν "Χρυσή Αυγή" να πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «αν αυτό συνέβαινε σε εμάς, θα ψαχνόμουνα, θα ανησυχούσα».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απαντώντας στα όσα είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα της όποιας μετεκλογικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι «εάν παρακολουθήσω την καταθλιπτική σκέψη της κ. Παπαρήγα, θα πρέπει να συμφωνήσω ότι δεν θα ‘χει κυβέρνηση ποτέ αυτός ο τόπος».

Τέλος ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ασάφεια και ταλάντευση των θέσεών του σχετικά με το μνημόνιο και τη θέση της χώρας. Και πρόσθεσε ότι «αυτή την ασάφεια, αυτή την ταλάντευση, αυτήν τη μετακίνηση, αυτό το πολιτικό εκκρεμές, που πάει κι έρχεται, αναφορικά με το τι θέλουν για το μνημόνιο, την κρίνω και την αξιολογώ ασαφή κι ως μη συνεπή θέση. Κι επιτέλους ας μας πουν τι θέλουν. Δεν είναι δυνατό να υπάρξει μια προοδευτική προγραμματική συμφωνία με ασάφειες, ταλαντεύσεις, πισωγυρίσματα και με πολιτικό εκκρεμές».

Το βράδυ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα βρίσκεται στην Καλαμάτα και θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.