Ισχυρό πλήγμα δέχονται οι εισπράξεις του δημοσίου λόγω της χαλάρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών που προκαλεί η νέα προσφυγή στις κάλπες και τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή. >>>Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο Μαΐου, τα έσοδα του δημοσίου μειώθηκαν άνω του 15% και αν επικρατήσει η ίδια κατάσταση και το δεύτερο μισό του μήνα τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξάντλησης, νωρίτερα από το τέλος Ιουνίου, των διαθεσίμων του δημοσίου.

Η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένει με αγωνία πλέον τη ροή των εισπράξεων από το ΦΠΑ τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να διαμορφώσει σαφή εικόνα για τα έσοδα του τρέχοντος μηνός.

Οι έντονες πιέσεις στο μέτωπο των εσόδων έρχονται σε μια συγκυρία όπου τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι υπό πίεση και η εξωτερική βοήθεια έχει «παγώσει» όσο δεν συγκροτείται κυβέρνηση και δεν υπάρχει συμφωνία επί της συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής και του προγράμματος δανεισμού.

Τα ταμειακά διαθέσιμα θα επαρκέσουν για να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις έως και τα τέλη Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συγκρατηθεί η κατρακύλα των εσόδων.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρωμή μισθών και συντάξεων για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει περιορίσει τις πληρωμές δαπανών στα απολύτως απαραίτητα, με τις επιστροφές φόρων και ΦΠΑ να έχουν «παγώσει».

Προσπάθειες για την τόνωση των εσόδων

Σε μια προσπάθεια να τονωθούν τα έσοδα του δημοσίου, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να σταλούν περίπου 270.000 εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων 2009 τα οποία, είναι μεν έτοιμα από τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά δεν είχε δοθεί εντολή από την προηγούμενη κυβέρνηση να σταλούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της υπηρεσιακής κυβέρνησης και υπό την πίεση της αύξησης των εσόδων, αποφασίστηκε η άμεση αποστολή τους.

Μετά τα εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ 2009, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν «ραβασάκια» για :

Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα πληρώσουν ΦΑΠ για το 2010.Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011. Θα πληρωθεί από περίπου 600.000 φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Όσον αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων 2012, όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να καταβληθεί καμιά δόση πριν από τις νέες εκλογές.

Την απόφαση για το εάν θα καταβληθεί ή όχι θα λάβει η νέα κυβέρνηση.

Έρχονται τα πρώτα εκκαθαριστικά

Στο τέλος Μαΐου, η ΓΓΠΣ αναμένεται να ταχυδρομήσει και την πρώτη παρτίδα με περίπου 300.000 εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος.

Τα στοιχεία από την εκκαθάριση των δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά δείχνουν μέχρι στιγμής ότι έξι στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011.

Μάλιστα, η μέση φορολογική επιβάρυνση είναι αυξημένη κατά 560 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα των περισσοτέρων φορολογουμένων έχουν μειωθεί, οι φόροι είναι αυξημένοι λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ, της μείωσης των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τις οικογένειες με παιδιά, της αύξησης κατά 33% έως και 70% των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα, της αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, της περικοπής των φοροαπαλλαγών και της αύξησης από 300 σε 400-500 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος.