Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη δυτική Μακεδονία κι ο τουρισμός στην ανατολική, είναι τα πεδία δράσης που καλοβλέπουν Γερμανοί επιχειρηματίες. Αυτό δείχνουν οι μέχρι στιγμής επαφές του >>>
Γερμανού υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων Γιόαχιμ Φούχτελ, εντεταλμένου της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ για την ανάπτυξη των ελληνογερμανικών σχέσεων στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Φούχτελ ήταν, χθες, στη Θεσσαλονίκη. Παρακολουθούσε μια μουσική παράσταση στο Θέατρο Κήπου. Αργά το βράδυ ταξίδεψε στην Έδεσσα, όπου, σήμερα, παρουσίασε από την Πέλλα, το πλάνο του για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θεματικά συνέδρια που ξεκίνησαν ήδη να πραγματοποιούνται, με πρώτο εκείνο της Καβάλας, προκειμένου να διαπιστωθούν συγκεκριμένοι τομείς συνεργασίας. 

Ο Γερμανός υφυπουργός δέχτηκε από εκπροσώπους των τοπικών αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών φορέων επισημάνσεις για την αρνητική ψυχολογική κατάσταση στην Ελλάδα και το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται στον επιχειρηματικό κόσμο, ως αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών πιέσεων που ασκούνται προς τη χώρα. 

Παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε την πρώτη υπεύθυνη να δώσει λύσεις, τόνισε ότι κάθε χώρα είναι αυτόνομη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Οι Έλληνες ψηφοφόροι σε λίγες μέρες θα αποφασίσουν την τύχη της χώρας».

Ο κ. Φούχτελ σημείωσε ότι βασική κατεύθυνση σ’ αυτήν τη συνεργασία είναι η παροχή τεχνογνωσίας και εμπειρίας η οποία θα μπορέσει να αξιοποιηθεί από τις τοπικές επιχειρήσεις και οργανισμούς με σημαντικά οφέλη για την ελληνική κοινωνία. Επίσης, παρουσίασε ένα πλαίσιο συνεργασίας το οποίο περιλαμβάνει μία συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης των συνεργασιών, με βάση επιλεγμένες περιοχές συνεργασίας (δομοστοιχεία) και συγκεκριμένων δράσεων.

Τι... άκουσε ο Φούχτελ
Κατά την εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και της ύφεσης στην πραγματική οικονομία. Όπως τόνισε, υπάρχουν τέσσερα κορυφαία ζητήματα ανάπτυξης τα οποία απαιτούν το σχεδιασμό δράσεων και επειγουσών παρεμβάσεων.

Ειδικότερα υπάρχει ανάγκη για ανατροπή του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου το οποίο γεννά συνεχώς χρέη.

Χρειάζεται επίσης ενίσχυση της κτηνοτροφίας με στόχο να αποτελέσει ηγετικό κλάδο με βαρύνουσα σημασία στη διατροφή του γενικού πληθυσμού.

Τρίτο σημαντικό σημείο είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης της διοίκησης της ανάπτυξης και, τελευταίο σημείο, η δημιουργία καινοτόμων τουριστικών προϊόντων μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι κκ. Γιάννου, Πασσόης, Στάμκος και Χοΐδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο εκπρόσωπος των επιχειρηματιών τουριστικών επιχειρήσεων του Παλαιού Αγίου Αθανασίου κ. Γιώργος Βιλδιρίδης, στελέχη υπηρεσιών, δημοσιογράφοι, κ.ά.

Οι δήμαρχοι παρουσίασαν την υφιστάμενη κατάσταση στους Δήμους η οποία δεν εμπνέει αισιοδοξία αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικού ιστού. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε τη συμβολή των Γερμανών εταίρων για τη διαμόρφωση ενός θετικού επιχειρηματικού κλίματος για τις ελληνικές εξαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις.

Ο Γερμανός Πρόξενος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ειδικών εκδηλώσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε πόλεις της περιφέρειας με ειδική θεματολογία η οποία έχει προταθεί από τις ελληνικές τοπικές αρχές (διαχείριση υδατικών πόρων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προώθηση χειμερινού τουρισμού) κ.λπ. Τον προσεχή Δεκέμβριο πρόκειται να γίνει στη Θεσσαλονίκη μία απολογιστική συνάντηση με την ελληνογερμανική συνέλευση.

Ο κ. Ανέστης Παπαδάκης, σύμβουλος του κ. Αντιπεριφερειάρχη σε θέματα Ανάπτυξης, παρουσίασεμία ολοκληρωμένη πρόταση για την αναμόρφωση του διοικητικού μηχανισμού και την ανάπτυξη ενός Συστήματος Διοίκησης της Ποιότητας σ’ όλη την επικράτεια της Π.Ε. Πέλλας. Ειδική αναφορά έκανε επίσης σ’ ένα δίκτυο πολυμερών και σύνθετων παρεμβάσεων με βάση ειδικές ζώνες.

Ο κ. Βιλδιρίδης, μιλώντας εκ μέρους των επιχειρηματιών, παρουσίασε τη σημαντική προοπτική τουριστικής ανάπτυξης που υπάρχει στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με ειδική αναφορά στο παράδειγμα του Παλαιού Αγίου Αθανασίου και τόνισε τη σημασία που έχει να αρθούν οι περιορισμοί και άλλα εμπόδια που αναστέλλουν την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων.