9 Μαίου 1936. Η μαυροφορεμένη μάνα θρηνεί τον αδικοχαμένο γιο της. Ο νεαρός εργάτης Τάσος Τούσης είναι ο πρώτος νεκρός από τη δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσε η έφιππη αστυνομία στη Θεσσαλονίκη εναντίον απεργών εργατών. >>>


Είναι η φωτογραφία που θα συγκλονίσει τον Γιάννη Ρίτσο και θα τον εμπνεύσει για την ποιητική συλλογή «Επιτάφιος».

Στη Θεσσαλονίκη οι άθλιες συνθήκες εργασίας είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσουν τον Μάρτιο του 1936 απεργίες. Στις 29 Απριλίου οι καπνεργάτες αποφασίζουν να κατέβουν σε απεργία διαρκείας, η οποία γρήγορα απέκτησε πανελλαδικό χαρακτήρα. Με εντολή του τότε πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά άρχισαν οι επιθέσεις της χωροφυλακής εναντίον των απεργών. 

Στις 8 Μαίου η Εγνατία, η Αριστοτέλους, η Ερμού κατακλύζονται από απεργούς που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση. Χωροφύλακες του Ε’ Αστυνομικού Τμήματος -που βρισκόταν στην Εγνατία απέναντι από τα λουτρά «Παράδεισος» -άρχισαν να πυροβολούν τους συγκεντρωμένους εργάτες. Πάνω από 12 εργάτες έπεσαν νεκροί και πάνω από 300 τραυματίστηκαν.   

Τιμές μνήμης
Σήμερα 9 Μαίου 2012 η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης τιμά με κατάθεση στεφάνων τη μνήμη των ηρωικών νεκρών, οι οποίοι στις 9 Μαίου του 1936 έπεσαν από τις σφαίρες της χωροφυλακής με εντολή του διοικητή της Ντάκου. 

Η κατάθεση στεφανιών θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί στο Μνημείο του Εργάτη (μπροστά στο ΕΚΘ). «Θυμόμαστε και τιμούμε τους αιματοκυλισμένους αγώνες των εργαζομένων. Αγώνες που στη σημερινή Ελλάδα παραμένουν επίκαιροι», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚΘ. 

«Αυτή η χρονική στιγμή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τη θυσία του ήρωα Τάσου Τούση» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συνδικάτων Εργατοϋπαλλήλων Μεταφοράς (ΠΟΣΕΜ).