ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Ένα βαγόνι, του Οριάν Εξπρές, που χρησιμοποιούσε ο Σουλτάνος για καπνιστήριο, πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους, θα ΄ρθει στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του δήμου! >>>

Το βαγόνι ανήκει στον ΟΣΕ, αφού εντοπίστηκε στο Εργοστάσιο Οχημάτων και υπάρχει η υπόσχεση του Οργανισμού να ΄ρθει στη Θεσσαλονίκη, αφού από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό περνούσε το συγκεκριμένο τρένο, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, πρότεινε -και το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε- ψήφισμα με το οποίο ο δήμος να ζητά να περιέλθει σε αυτόν το συγκεκριμένο βαγόνι, για να εκτεθεί στους πολίτες, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 16.25

Το συγκεκριμμένο βαγόνι κατασκευάστηκε από το 1871-6, στη Γαλλία και δωρίστηκε στον σουλτάνο  Αβδουλαζίζ, από τη βασίλισσα της Γαλλίας κι εκείνος το χρησιμοποιούσε για καπνιστήριο. Όταν ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στη Φιλαδέλφεια του Κιλκίς, το 1912, βρήκε εκεί το βαγόνι ακινητοποιημένο και το δέσμευσε.
Το βαγόνι βρέθηκε, το 1972, στο Εργοστάσιο Οχημάτων της Θεσσαλονίκης. Ο τότε γενικός διευθυντής του ΟΣΕ το "κατέβασε" στην Αθήνα, όπου και βρίσκεται ως σήμερα, με την υπόσχεση να επιστρέψει, κάποια στιγμή, στο Σιδηροδρομικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.