Λήγει τα μεσάνυκτα η 48 απεργία της ΠΝΟ, ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες εκτιμούν ότι οι συνολικές απώλειές τους σε επιβατική κίνηση από τις υπό εξέλιξη κινητοποιήσεις φθάνουν και στις 30.000 άτομα. >>>
Καθαρά σε επίπεδο ακυρώσεων, εταιρεία που διακινεί το 30% της επιβατικής κίνησης, υπολόγιζε χθες ότι έχασε 7.000 επιβάτες. Μόνο για τη Μεγάλη Τετάρτη είχαν κοπεί στην ακτοπλοΐα περί τα 18.000 εισιτήρια.
Η ζημιά από την απεργία είναι τέτοιας έκτασης ώστε πλοίο που δρομολογήθηκε εκτάκτως αργά το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας για να απορροφήσει την κίνηση της Μεγάλης Τρίτης, τελικά παρέλαβε μόνο 300 επιβάτες από τους 2.000 περίπου που είχαν κλείσει θέση με το αρχικό δρομολόγιο.
Εκτός της μεγάλης αναστάτωσης και της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί στους ταξιδιώτες, η απεργία αποτελεί και οικονομικό πλήγμα για τις μεταφορές από και προς τη νησιωτική Ελλάδα με αρκετούς παραγωγούς (ιδίως ευπαθών προϊόντων).
Πάντως χθες ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει την ένταξή του Οίκου του Ναύτη στο νέο φορέα από την 1η Απριλίου. Ωστόσο, τροπολογία της τελευταίας στιγμής αφήνει «παράθυρο» για την έξοδο Ταμείων από τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον προηγηθεί αναλογιστική μελέτη και αυτά μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Έτσι με την τροπολογία αυτή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, δίνει σε Ταμεία, τομείς και κλάδους Υγείας, τη δυνατότητα να εξαιρούνται από την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να συμβεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου του 2012, με αποφάσεις των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ασφαλισμένων κάθε ταμείου ή τομέα ή κλάδου.
Προϋπόθεση για τη μη ένταξή τους είναι η αυτοδίκαιη μετατροπή τους σε πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης και, ως εκ τούτου, απαγορεύεται οποιαδήποτε χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Όποιος θέλει κι έχει τα χρήματα να μην ενταχθεί, να πάρει το θάρρος να στηριχθεί στις δυνάμεις του και να το κάνει μόνος του. Να κάνεις τον έξυπνο με τα λεφτά του φορολογούμενου, όποιος θέλει να συνεχίσει να σέρνει αυτό το χορό, να πάει μόνος του και καλό ταξίδι», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στον Οίκο Ναύτου.
Όπως και να 'χει τα πλοία θα λύσουν κάβους από τα μεσάνυκτα, όπως φαίνεται όμως, θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας δεμένα στα λιμάνια μετά το Πάσχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη μερίδα των συνδικαλιστών της ΠΝΟ από όλο το φάσμα, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και πάλι σε κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα την παραμονή του Οίκου Ναύτου έξω από τον ΕΟΠΥΥ.

Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.