Μια εφαρμογή του Facebook από τη Samsung υπόσχεται να αποκαλύψει σε κάθε χρήστη πόσο κοντά βρίσκεται σε οποιονδήποτε αθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου έχουν χαρακτηριστεί «οι αγώνες της κοινωνικής δικτύωσης» καθώς θα αξιοποιήσουν για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η νέα εφαρμογή που παρουσίασε χτες η Samsung με το βαρύγδουπο όνομα «Samsung Olympic Genome Project». Το Genome Project δεν έχει καμία σχέση με την χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Αντίθετα σκοπεύει να «χαρτογραφήσει» μέσω του Facebook τις «συνδέσεις» των απλών ανθρώπων με τους αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή των «έξι βαθμών διαχωρισμού» σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Η έννοια προέρχεται από το περίφημο πείραμα του κοινωνικού ψυχολόγου Στάνλεϊ Mίλγκραμ, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, (“Το πρόβλημα του μικρού κόσμου”, 1967). Τότε, ο Mίλγκραμ έστειλε σε δεκάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ γράμματα με κάποιον άγνωστο παραλήπτη, που ζούσε σε άλλη πολιτεία. Εδινε μερικά στοιχεία του αγνώστου, όπως τόπο κατοικίας, επάγγελμα, κτλ., και ζητούσε από τους ανθρώπους αυτούς να προωθήσουν την επιστολή σε όποιον θεωρούσαν ότι βρίσκεται πιο κοντά στον σωστό παραλήπτη. Το πείραμα έδειξε ότι κατά μέσο όρο οι επιστολές χρειάστηκαν μόνο έξι «στάσεις» για να φθάσουν στον τελικό τους προορισμό. Από εκεί προέκυψε το όνομα «έξι βαθμοί διαχωρισμού» (Six Degrees of Separation).

Η εφαρμογή της Samsung κάνει κάτι αντίστοιχο χρησιμοποιώντας το κοινωνικό δίκτυο του χρήστη στο Facebook. Kάθε χρήστης που συνδέεται στην εφαρμογή βλέπει να σχηματίζεται αυτόματα το «οικογενειακό δέντρο» του. Μόνο που η οικογένειά του δεν είναι η πραγματική αλλά οι «φίλοι» του στο Facebook, οι «φίλοι» των «φίλων» του, κοκ. Η επιτυχία της εφαρμογής βασίζεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, κάθε χρήστης στο Facebook συνδέεται με οποιονδήποτε άλλον μέσω 4,7 ενδιάμεσων «φίλων» κατά μέσο όρο. Με αυτό το δεδομένο, το Genome Project υπόσχεται να δείξει σε κάθε χρήστη πόσο κοντά είναι στους αθλητές των Ολυμπιακών, αρκεί βέβαια να έχουν και εκείνοι προφιλ στο Facebook.

Μην νομίζετε ότι είναι λίγοι αυτοί οι αθλητές. Η Samsung έχει συμπεριλάβει στη βάση δεδομένων της εφαρμογής περίπου 10.000 παλιούς και τωρινούς αθλητές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Δεν υπάρχει «αναζήτηση» αλλά μπορείτε να αυξήσετε το «κοινωνικό δίκτυό» σας άρα και τις πιθανότητες να συνδέεστε με κάποιον, προσθέτοντας στοιχεία στο προφίλ σας: ενδιαφέροντα, χόμπι, οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε νέες συνδέσεις. Και όσο πιο «συνδεδεμένοι» είστε τόσο περισσότερους πόντους κερδίζετε. Με αυτούς τους πόντους, μπορείτε να «αγοράσετε» αναμνηστικά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το ενδιαφέρον πάντως στοιχείο της εφαρμογής είναι επιτρέπει στον χρήστη όχι μόνο να δει με ποιους αθλητές συνδέεται -έστω και μέσω τεσσάρων-πέντε ενδιάμεσων φίλων- αλλά και να τους παρακολουθεί καθημερινά, καθώς η εφαρμογή προβάλει ειδήσεις για αυτούς από το NBC και αλλού.