Σκληραίνει την «ευρωπαϊκή» πολιτική του το Βερολίνο. Μετά την άρνηση καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων, που όπως και να 'χει είναι απλά η θέση του, τώρα στέλνει μήνυμα προς τις χώρες που έχουν ανάγκη βοηθείας. >>>Υπενθυμίζει ότι δεν πρόκειται να βάλει το χέρι στην τσέπη, άσχετα αν στην πραγματικότητα και με βάση τα στοιχεία, δεν το έχει βάλει ποτέ, αντίθετα η κρίση ευνόησε και τη γερμανική αγορά εργασίας, και την παραγωγή αλλά και τις εξαγωγές. 
Αυτή τη φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής στήριξης σε χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομική κρίση σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε πορεία δημοσιονομικής ένωσης».
Όπως φαίνεται, η πολιτική του Βερολίνου είναι η οικονομική και όσο γίνεται πολιτική ενοποίηση του ευρωπαϊκού χώρου κάτω από την ηγεσία και τα συμφέροντα της Γερμανίας 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Neue Osnabrucker Zeitung» δήλωσε ότι η Γερμανία έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο. «Τα κράτη εφαρμόζουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε στο δρόμο προς μια δημοσιονομική ένωση και υπάρχει ισχυρός μηχανισμός στήριξης ως ασφαλιστική δικλείδα». 
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η Γερμανία διαδραματίζει ρόλο - κλειδί στην κρίση χρέους. «Αυτήν τη στιγμή η χώρα δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, αλλά αυτό δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να διατηρηθεί» αναφέρει. 
Παράλληλα, ο Σόιμπλε σημειώνει ότι η χώρα του θα καταβάλει το μερίδιο εισφορών στο σχεδιαζόμενο μόνιμο μηχανισμό στήριξης νωρίτερα από ότι έχει συμφωνηθεί, δηλαδή από 8,7 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου, ενώ η τελευταία δόση των 4,3 δισ. ευρώ θα καταβληθεί το 2014. 
Την ίδια ώρα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουις ντε Γκίντος επαναλαμβάνει ότι «η Ισπανία θα τα καταφέρει στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις», σε συνέντευξή του στην «Frankfurter Allgemeneine Zeitung», ενώ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο δηλώνει στην «Welt» ότι «η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας του είναι δεδομένη».
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι έγιναν λάθη στο παρελθόν και ότι η νέα κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή λαϊκή εντολή για να περάσει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις. 
«Αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη» παραδέχεται, «γιατί θα θέσουμε τις βάσεις εξυγίανσης. Η κυβέρνηση έχει συνείδηση της κατάστασης και δεν θέλει να δημιουργήσει εσφαλμένες προσδοκίες. Το εγχείρημα είναι δύσκολο μέσα σε κλίμα ύφεσης και ανεργίας». 
Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα die Welt ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Κοέλιο επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγορές, τονίζοντας: «Η Ελλάδα ήταν μια εξαιρετική περίπτωση στην Ευρώπη. Αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι αναγκαία για άλλη χώρα. Η βιωσιμότητα του χρέους της Πορτογαλίας είναι δεδομένη».