Το ιδιαίτερα πιθανόν ενδεχόμενο να επικρατήσει στη Γαλλία ο Φρανσουά Ολάντ φένεται να «αναστατώνει» τη Γερμανία. >>>Ο πονοκέφαλος ακούει στο όνομα Δημοσιονομικό Σύμφωνο, η σημαία της οικονομικής πολιτικής του Βερολίνου με το οποίο θέλει να «καλουπώσει» την Ε.Ε. 
Τώρα η καγκελάριος Μέρκελ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να δει καθυστερήσεις και στο «γήπεδό»της. 
Το νέο πρόβλημα έρχεται από τους πολιτικούς της αντιπάλους και δη από την αντιπολίτευση και τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες του SPD, που ανακοίνωσαν, δια στόματος του ηγετικού στελέχους τους Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ πως θα επιδιώξουν στη Βουλή την καθυστέρησης της συζήτησης και της κύρωσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ανατρέποντας πλήρως το σχεδιασμό της φράου Μέρκελ που δηλώνει σε κάθε ευκαιρία πως το Σύμφωνο δεν θα επαναδιαπραγματευθεί και πως είναι ζήτημα χρόνου η κύρωσή του από τις χώρες της Ευρωζώνης.
Το χειρότερο όμως για τη Γερμανίδα καγκελάριο δεν είναι η καθυστέρηση στο ... χρονοδιάγραμμά της αλλά το γεγονός πως οι Σοσιαλδημοκράτες ευθέως δηλώνουν ότι είναι ανοικτοί να διαπραγματευθούν με τον «μελλοντικό Γάλλο πρόεδρο Ολάντ», προκαταλαμβάνοντας όχι μόνο την επικράτησή του επί του Νικολά Σαρκοζί, που έχει «κριθεί» ως προς τη στάση του και τη συμπόρευσή του με την γερμανική κυβέρνηση Μέρκελ, αλλά και την ανάγκη της προώθησης μέτρων ανάπτυξης για τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Ολάντ και μεγάλο «φόβο» της Μέρκελ!  
Ο Στάινμαϊερ δεν δίστασε να δηλώσει, στη συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung, πως «οι δηλώσεις Ολάντ για εμπλουτισμό του Συμφώνου με ένα 'Σύμφωνο Ανάπτυξης' είναι αυτονόητη». 
Σε κάθε περίπτωση οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες δήλωσαν απερίφραστα πως «το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου από την γερμανική Βουλή ως τα τέλη του Μαΐου δεν θα τηρηθεί με κάνεναν τρόπο». 
Το θέμα είναι πως βάσει της γερμανικής νομοθεσίας το Σύμφωνο πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων των βουλευτών, επομένως οι ψήφοι του SPD είναι απαραίτητοι.