Η Πρωτομαγιά και για εφέτος εξομοιώνεται με Κυριακή και δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και η απασχόληση μισθωτών. >>>
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ακόμα και όταν ένας εργαζόμενος επιθυμεί να εργαστεί και ο εργοδότης εφαρμόζει την παραπάνω Υπουργική Απόφαση και δεν δέχεται την παροχή της εργασίας, στον εργαζόμενο δεν οφείλεται καμία επιπλέον αμοιβή.

Εξαιρούνται των παραπάνω όλες εκείνες οι επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας. Στην περίπτωση αυτή, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργασθούν, μόνο την προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού τους (1/25). Σε ό,τι αφορά στην ασφαλιστική κάλυψη, οι υπάλληλοι των καταστημάτων που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, θα ασφαλισθούν για 25 ημερομίσθια, όπως συνήθως ισχύει για κάθε μήνα, είτε εργασθούν είτε όχι.

Η ΕΣΕΕ έχει ενημερώσει έγκαιρα όλους τους εμπορικούς συλλόγους μέλη της, σχετικά με την ορθή εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης για την αργία της Πρωτομαγιάς από τις εμπορικές επιχειρήσεις.