varosia_01Σχέδιο τριών φάσεων για διεθνή αναγνώριση των κατεχομένων, και αν δεν τα καταφέρει για προσάρτηση, θα θέσει σε εφαρμογή η τουρκική πλευρά. >>>

 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, το σχέδιο θα προκριθεί από την τουρκική πλευρά, εάν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι την 1η Ιουλίου.

Οι φάσεις του σχεδίου είναι η ανακοίνωση της επιθυμίας της τουρκικής πλευράς για διεθνή αναγνώριση των κατεχομένων, άνοιγμα των Βαροσίων, μετονομασία της λεγόμενης "ΤΔΒΚ" σε "Τουρκοκυπριακό Κράτος" για διεθνή αναγνώριση και αν δεν στεφθούν με επιτυχία οι κινήσεις αυτές, προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία.

Η εφημερίδα γράφει ότι "η μετονομασία θα γίνει σύμφωνα με τον όρο "Τουρκοκυπριακό Κράτος" που αναφερόταν στο σχέδιο Ανάν". Προσθέτει επίσης ότι τα κατεχόμενα "από το 2004 εκπροσωπούνται ως Τουρκοκυπριακό Κράτος στην Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης" και υποστηρίζεται πως με τη κίνηση αυτή, "οι 57 χώρες μέλη του οργανισμού, θα αναγνωρίσουν το "Τουρκοκυπριακό Κράτος"".

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

"Είναι η σειρά των Ελληνοκυπρίων να έχουν την Προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο. Κατά συνέπεια έχουν μεγάλη σημασία οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει σε αυτές κάποιο αποτέλεσμα. Αναμφισβήτητα οι συνομιλίες αυτές δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν εσαεί", περιορίστηκε να πει.

Το σχέδιο Β' που διαφημίζει η Άγκυρα αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει ψηφίσματα των ΗΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.