Έναν Μπενίνι αυθόρμητο, χειμαρρώδη, χάρηκαν όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και... απείλησε να μας φιλήσει όλους στο στόμα! >>>


Ήταν απολαυστικότατος ο Μπενίνι, απόψε, στο ΑΠΘ. Ποταμός συναισθημάτων, χείμαρρος ο λόγος του, απίστευτος ο αυθορμητισμός του. Ήταν λες και είχε κερδίσει το Όσκαρ! Περιχαρής, περπάτησε ακόμη και στα έδρανα, για να φθάσει στο πόντιουμ, όπως είχε κάνει τη βραδιά που κέρδιζε το Όσκαρ για το πανέμορφο -και ιδιαίτερα συγκινητικό- "Η Ζωή Είναι Ωραία"!
Λίγο αργότερα, ανέμιζε το καπέλο του πρύτανη, σα παντιέρα, ξεσηκώνοντας και πάλι τον κόσμο!
«Ευχαριστώ. Καλησπέρα. Γεια σας αγαπημένοι μου φίλοι. Θέλω να σας φιλήσω όλους στο στόμα. Η καρδιά μου χτυπάει πολύ δυνατά», είπε στα ελληνικά και η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα. Ο Μπενίνι, χωρίς καμία προσπάθεια, είχε κερδίσει το ακροατήριό του. 
Κι όποιος στέκονταν, ακόμη, σκεπτικός, μπροστά στην παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, "έπεσε" σαν πολιορκούμενο κάστρο, όταν μίλησε για την ελληνική οικονομική κρίση: «Δεν είναι η Ελλάδα που χρωστάει, αλλά όλος ο κόσμος, η Ευρώπη χρωστάνε στην Ελλάδα τα πάντα», είπε και... κόντεψε να πέσει το κτίριο, από τα χειροκροτήματα, τα σφυρίγματα, τις επιδοκιμασίες όσων κατάφεραν να τρυπώσουν, απόψε, στην αίθουσα.


«Για μια εξόχως σημαντική στιγμή» για το πανεπιστήμιο μίλησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος και πρόσθεσε ότι με την αναγόρευση διευρύνεται ο πνευματικός πλούτος του ιδρύματος.
«Πολύτιμο κομμάτι του ιταλικού πολιτισμού», χαρακτήρισε τα έργα του τιμώμενου ο πρόεδρος του τμήματος Φοίβος Γκικόπουλος.
Η ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Κατερίνα Ευαγγέλου, επισήμανε ότι ο Ρομπέρτο Μπενίνι αποτελεί τον επιφανέστερο απόγονο της μακράς παράδοσης της των γελωτοποιών της ιταλικής αυλής και της κομέντια ντελ άρτε. Αναφέρθηκε, επιπλέον, στη σχέση του Μπενίνι με τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, τονίζοντας ότι επαναπροσδιόρισε τη σχέση του έργου με το ευρύ κοινό και το ελευθέρωσε από τη «διπλή φυλακή» του σχολικού περιβάλλοντος και της ιστορικής και λογοτεχνικής αγοράς
Ο Ρομπέρτο Μπενίνι επέλεξε να αναπτύξει το θέμα «Δάντης, Θεία Κωμωδία. Ερμηνεία και σχόλια στο ΧΙ Άσμα της Κόλασης». Σε κάποια στιγμή, απήγγειλε: «Μια στάλα ακόμα πίσω γύρισε, όπου του Θεού την καλοσύνη, οι τοκογλύφοι πληγώνουν, λες, και λύσε μου τον κόμπο»... 
_____________________________________________________
Οι φωτογραφίες είναι της Σίσσυς Βασιλειάδου, από το www.photoreportage.gr