Δικάζονται, σήμερα, από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων, για «παρεμπόδιση ομαλής λειτουργίας σχολείου», έντεκα μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν πανελλαδικά στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία τον Οκτώβριο του 2010, με αίτημα >>>
την πρόσληψη καθηγητών για την κάλυψη των κενών καθώς και τη διανομή δωρεάν βιβλίων (μουσικών, καλλιτεχνικών, ξενόγλωσσων).
Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές κάνουν λόγο για ποινικοποίηση των αγώνων. Μάλιστα, η Δ' ΕΛΜΕ προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας, προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης από τις 9 το πρωί.
Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο του 2010, απείχαν από τα μαθήματά τους και πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας προς το Δημαρχείο της Πυλαίας, μουσικές διαδηλώσεις στην πλατεία Αριστοτέλους και δύο μονοήμερες καταλήψεις. Τότε, με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, είχαν κληθεί οι διευθυντές των σχολείων να δώσουν ονόματα μαθητών που πρωτοστατούσαν στις κινητοποιήσεις. 
Στο πλευρό των μαθητών δηλώνουν το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Ολοι οι φορείς μιλούν για διώξεις τις οποίες καταδικάζουν και απαιτούν να καταργηθεί η  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που στέλνει στα δικαστήρια μαθητές που πραγματοποιούν καταλήψεις.
Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του, καλεί όλη τη μαθητική κοινότητα να αντιδράσει και να συνεχίσει ακόμη πιο μαχητικά τις κινητοποιήσεις της. «Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε όλοι εμείς οι μαθητές στο σχολείο και στο σπίτι μας, είναι οι υποκινητές των αγώνων μας. Όσο τσακίζουν τις οικογένειές μας, όσο στα σχολεία μας επικρατεί αυτή η άθλια κατάσταση, εμείς θα κινητοποιούμαστε για μόρφωση, δουλειά, ζωή. Στο σκαμνί η κυβέρνηση, και οι μηχανισμοί της, δεν στέλνει μόνο αυτούς που αγωνίζονται, στο σκαμνί στέλνει και τα δίκαια αιτήματά μας. Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά, οργανωμένα - μαζικά - περιφρουρημένα», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.