Το ΕΣΡ εξέδωσε οδηγία πολιτικής πολυφωνίας

Οδηγία προς τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, εξέδωσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. >>>
Σύμφωνα με αυτήν, από 1ης Απριλίου όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας οφείλουν σε μηνιαία βάση να ενημερώνουν το ΕΣΡ για τις κάθε είδους εκπομπές τους που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα και με οποιονδήποτε τρόπο προβάλλουν πολιτικά στελέχη, υποψήφιους βουλευτές και πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων ειδησεογραφικών εκπομπών, εκπομπών λόγου, δελτίων ειδήσεων κλπ ανεξαρτήτως της ώρας προβολής τους. Η ενημέρωση θα γίνεται με τη χρήση ειδικής φόρμας που θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ. Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, η υποχρέωση ενημέρωσης του ΕΣΡ αφορά όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, οι οποίοι εκπέμπουν περιεχόμενο που αφορά στην πολιτική επικαιρότητα και τα στοιχεία θα πρέπει να αποστέλλονται μέχρι το μεσημέρι κάθε Δευτέρας.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ για γλωσσική απρέπεια, υποβάθμιση ποιότητας γλώσσας στον Alpha και την εκπομπή «Αλ Τσαντίρι» στις 25/10/2011.
Πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε επίσης στο Ράδιο Ρυθμός του νομού Δράμας για λειτουργία χωρίς διακριτικό τίτλο και 3.000 ευρώ στον ραδιοφωνικό σταθμό Ρυθμός του νομού Λέσβου για παράλειψη αποστολής ροής προγράμματος. Σύσταση για παράνομη υπέρβαση νομίμου ορίου διαφημίσεων επιβλήθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Εξάλλου, εγκρίθηκε, ύστερα από αίτηση θεραπείας η μεταβίβαση του 36,76% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού ΚΑΝΑΛΙ 06 TV από τη Λαρκοβιντιάρια ΑΕ στην εταιρεία Planeholmes Ltd, έναντι 1 εκατ. ευρώ. Εγκρίθηκε επίσης η απόσχιση του Ραδιοφωνικού σταθμού Nitro από τον ραδιοφωνικό κλάδο της ΙΜΑΚΟ Media ΑΕ και η απορρόφηση αυτού από την ΙΚΟ Press Ανώνυμη Εκδοτική Εταιρεία. Μέτοχος της ΙΚΟ Press είναι η ΙΜΑΚΟ κατά 99,98%, ενώ το 0,02% ανήκει στον Πέτρο Κωστόπουλο.
Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, ύστερα από την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Τύπου και ΜΜΕ για τη «Διαμόρφωση Χάρτη Συχνοτήτων για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή», δήλωσε πως θα τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμμότητες για όσους έχουν καταθέσει αίτημα για ψηφιακή εκπομπή στο πιλοτικό στάδιο. Πρόσθεσε πως έχει ανατεθεί στον ειδικό επιστήμονα Πέτρο Παπακωνσταντίνου να κάνει εισήγηση στην Ολομέλεια και να βρει όλες τις εκρεμμείς υποθέσεις για να επιλυθούν.

Σχόλια