Δε βγαίνει άκρη με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Επιστήμονες που πήραν μέρος σε συνέδριο στο ΑΠΘ δε συμφώνησαν για το αν τα κοιτάσματα της χώρας είναι αξιοποιήσιμα. Άλλοι υποστήριζαν ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες σε ικανή ποσότητα κι άλλοι έλεγαν ότι θα μας κοστίσει ακριβά να αξιοποιήσουμε τις ποσότητες… >>>

 

Εκεί που φαίνεται να συμφωνούν είναι ότι τα κοιτάσματα με μεγάλη περιεκτικότητα φαίνεται πως είναι στη Δυτική Ελλάδα –κυρίως επειδή τα αντίστοιχα κόστη για τη ζώνη νότια και ανατολικά της Κρήτης υπολογίζεται ότι θα ήταν, στην παρούσα φάση, εξαιρετικά υψηλά, λόγω -μεταξύ άλλων- των μεγάλων βαθών γεώτρησης.

Σε αυτό συμφώνησαν ο καθηγητής Κοιτασματολογίας Πετρελαίου του ΑΠΘ, Ανδρέας Γεωργακόπουλος και ο διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Ιωάννης Γρηγορίου.

Ο κ. Γρηγορίου χαρακτήρισε τα κρητικά κοιτάσματα «περισσότερο ένα γεωλογικό σενάριο». Πρόσθεσε, πάντως, ότι, για τα κοιτάσματα της δυτικής Ελλάδας, τα ΕΛΠΕ «θα κοιτάξουν να κάνουν μια κοινοπραξία με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου για τον διαγωνισμό που αφορά τον Πατραϊκό Κόλπο, τα Γιάννενα και το Κατάκολο».

Λεφτά… δεν υπάρχουν

Ο κ. Γεωργακόπουλος υποστήριξε ότι «άμεσα έσοδα [από τους υδρογονάνθρακες] για την Ελλάδα πρέπει να τα ξεχάσουμε», χαρακτηρίζοντας όσα λέγονται περί αντιθέτου «πέρα από αφελή και επικίνδυνα».

Γεωργακόπουλος και Γρηγορίου συμφώνησαν ότι θα πρέπει να περάσουν επτά με οκτώ χρόνια για να εκμεταλλευτούμε κάποιο από το κοίτασμα.

Ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι «είναι εντελώς λάθος να μιλάμε για αποθέματα, όταν δεν έχουμε καν γεωφυσικά δεδομένα». Όπως είπε, η «US Geographical Survey», υπολογίζει τα συνολικά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου σε 345 tcf (τρισ. κυβικά πόδια) αερίου και 3,4 δισ. βαρέλια πετρελαίου. Υποστήριξε, ακόμη, ότι είναι «εντελώς λανθασμένη τακτική και διπλωματία το να ασχολιόμαστε με την υφαλοκρηπίδα, όταν υπάρχει η ΑΟΖ».

Πάντως στην Κύπρο, το αξιοποιήσιμο κοίτασμα θα δώσει επτά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου. Άρα, δεν αποκλείεται να… απομένει και για τη χώρα μας μια παρόμοια –ή και μεγαλύτερη- ποσότητα.

Υπέρ της ΑΟΖ και οι Κύπριοι

«Στην Ελλάδα η ΑΟΖ πρέπει να γίνει άμεσα βάση αναφοράς», υποστήριξε ο διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σόλων Κασίνης. Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί στον Εύξεινο Πόντο οι Τούρκοι να δέχονται το Δίκαιο της Θάλασσας και στο Αιγαίο όχι» και πως η Ελλάδα πρέπει να στείλει μήνυμα.

Από κοινού με τον κ. Γεωργακόπουλο, υποστήριξαν ότι είναι ευκαιρία συνεργασίας με το Ισραήλ, αφού «οι Ισραηλινοί δεν έχουν προς το παρόν άλλον από τους Κύπριους και τους Έλληνες, γιατί δεν μπορούν να πάνε το αέριό τους ανατολικά, παρά μόνο δυτικά, γι΄ αυτό και ζήτησαν και την εμπλοκή της Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά το ισχυρό ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οκτώ εταιρείες-κολοσσοί για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην Ελλάδα, αλλά και τη φημολογία ότι δύο-τρεις εξ αυτών είχαν παρατύπως πραγματοποιήσει κάποιες «μετρήσεις» στην ελληνική ΑΟΖ, χωρίς να δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση τα πρωτότυπα σεισμικά δεδομένα, ο κ. Κασίνης δήλωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης: «Η Ελλάδα πρέπει να αξιολογήσει σωστά τις εταιρείες, να δει πού έχουν εμπλακεί πριν. Κι αν έχουν κάνει παράνομες έρευνες και δεν το ανακοίνωσαν, να τούς αποκλείσουν. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς το ελληνικό κράτος[...] Κάποιες από τις εταιρείες, που δεν έχουν δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό, εμείς τις αποκλείσαμε, όπως και ο Λίβανος».

Ασύμφορος ο αγωγός Κύπρου – Κρήτης

Τα νέα δεν ήταν ευχάριστα για τη φημολογούμενη κατασκευή αγωγού Κύπρου – Κρήτης. Όπως είιπε ο κ. Κασίμης αυτός δεν θα είναι ανταγωνιστικός και βιώσιμος, καθώς -μεταξύ άλλων- θα πρέπει να «κατέβει» σε βάθη μέχρι 4,5 χλμ, κάτι που καθιστά το εγχείρημα ασύμφορο.

Όσο για το πόσο κοστίζει μια γεώτρηση; Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο μια γεώτρηση διάρκειας 100 ημερών σε βαθιά νερά στοιχίζει 100 εκατ. δολάρια. Πρόσθεσε ότι για να γίνει μια γεώτρηση παραγωγική χρειάζονται περί τα 3 δισ. δολάρια...

Έρευνες και στο Θερμαϊκό

Οι διαγωνισμοί για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές της χώρας, έχουν ήδη προαναγγελθεί από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτης. Η θαλάσσια λεκάνη της Θεσσαλονίκης, είναι στην λίστα των περιοχών όπου προσεχώς θα αρχίσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Ηδη, στην Επανωμή, έχει βεβαιωθεί η ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου. Η ποσότητα χαρακτηρίζεται μικρή αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα κριθεί αν είναι εκμεταλλεύσιμη.