Το Ιράκ που ασκεί την προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο των "Φίλων της Συρίας". >>>
Θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη παρουσία περισσοτέρων από 70 χωρών, όπως δήλωσε σήμερα ο Άλι Μουσάουι, σύμβουλος του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.
"Η χώρα μας δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε τον ρόλο του μεσολαβητή προκειμένου να προασπιστούμε τα δικαιώματα του συριακού λαού", σημείωσε ο Μουσάουι.
"Και για να επιτύχουμε στο ρόλο μας πρέπει καμιά φορά να απέχουμε από τη μια ή την άλλη σύνοδο", πρόσθεσε.
Αυτή η στάση του Ιράκ καθώς και η αντίθεσή του στον εξοπλισμό των σύρων εξεγερμένων, όπως εκφράστηκε από τον Μάλικι στη διάρκεια της αραβικής συνόδου στη Βαγδάτη την Πέμπτη, έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις του Κατάρ, που ασκούσε μέχρι τώρα την εναλλασσόμενη προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου.
Τόσο το Κατάρ όσο και η Σαουδική Αραβία επιθυμούν τον εξοπλισμό των σύρων εξεγερμένων. Καμία από τις δύο χώρες δεν έστειλε υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες στη σύνοδο της Βαγδάτης, όμως αναμένεται να το κάνουν στην αυριανή σύνοδο των "Φίλων της Συρίας".
Στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης θα συμμετάσχει επίσης η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πλειονότητα των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου.
Αντίθετα η Ρωσία και η Κίνα, που υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς, αρνήθηκαν την πρόσκληση. Στο μεταξύ τουλάχιστον επτά άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα στη Χομς, την Ντεράα και την επαρχία Ιντλίμπ, ενώ οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον ανθρώπων που παρίσταντο στην κηδεία διαδηλωτών που έχασαν χθες Παρασκευή τη ζωή τους στη Δαμασκό, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.