Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,2 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Χιλή στις 19:38 τοπική ώρα [01:38, ώρα Ελλάδας], σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS). Η σεισμολογική υπηρεσία της Χιλής εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού σε 6,4 βαθμούς. >>>
Σύμφωνα με το USGS, ο σεισμός έγινε 32 χλμ. από την πόλη Τάλκα, σε βάθος 30 χιλιομέτρων. Προηγούμενη ανακοίνωση του Αμερικανικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου ανέφερε ότι το εστιακό βάθος της δόνησης εντοπίστηκε στα 10 χλμ.
Η κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής (ONEMI) έδωσε εντολή να εκκενωθούν οι παράκτιες περιοχές στο κεντρικό τμήμα της χώρας, περίπου 300 χλμ. από την πρωτεύουσα Σαντιάγο, για προληπτικούς λόγους.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντρές Τσάντγουικ, η ONEMI «κήρυξε προληπτική εκκένωση της 7ης περιφέρειας», εξαιτίας της «παρατήρησης μιας ορισμένης υποχώρησης της θάλασσας». Η υπηρεσία είχε προηγουμένως αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκληθούν σεισμικά κύματα ή τσουνάμι, μετά το σεισμό.
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό των αρχών, σημειώθηκαν μόνο ελαφρείς τραυματισμοί, μεταξύ των οποίων ένας τραυματίας από τροχαίο στην περιοχή Μπίο Μπίο, ενώ δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν στην περιοχή της Τάλκα. Ο σεισμός ταρακούνησε κτήρια στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.
Η Τάλκα βρίσκεται πάνω από 300 χλμ. νότια του Σαντιάγο, στην ίδια περιοχή η οποία είχε πληγεί το 2010 από σεισμό 8,8 βαθμών και τσουνάμι με αποτέλεσμα περίπου 500 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Ο σεισμός και το τσουνάμι του 2010 είχαν προκαλέσει ζημιές ύψους 8 δισ. δολαρίων σε ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ οι ζημιές για την οικονομία της Χιλής ανήλθαν περίπου στο διπλάσιο.