Την "πετυχημένη" συνταγή που εφαρμόζει και η χώρα μας ακολουθεί και η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας η οποία μετά από ορισμένες αρχικές αντιδράσεις συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των Βρυξελλών. >>>
Έτσι η συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι, προχώρησε σε γιγάντιο πακέτο περικοπών, το μεγαλύτερο ποτέ στην Ισπανία, για να μειωθεί το έλλειμμα από το 8,51% το 2011 στο 5,3% το 2012.
Το «ψαλίδι» της κυβέρνησης φτάνει τα 27 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μειώσεις δαπανών σε όλα τα υπουργεία που φτάνουν το 16,9%.
Επίσης, αυξάνονται από την 1η Απριλίου τα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 7% και στο φυσικό αέριο κατά 5%.
Η κυβέρνηση προσδοκά επίσης έσοδα άνω των 12 δισ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ δεν προβλέπεται αύξηση του ΦΠΑ.
Η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης έσπευσε, πάντως, να υπογραμμίσει ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, αλλά θα παγώσουν οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Παράλληλα, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας σε μια χώρα, όπου το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 22%.
Σύμφωνα, πάντως, με τους αναλυτές, για να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματός της στο 5,3% η Ισπανία χρειάζεται να εξοικονομήσει περίπου 50 δισ. ευρώ με δεδομένη την ύφεση που αναμένεται να μειώσει το ΑΕΠ της κατά 1,7% φέτος.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν ένα 24ωρο μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις των συνδικάτων κατά των μέτρων λιτότητας.
Τα συνδικάτα μιλούν για συμμετοχή άνω των 800 χιλιάδων εργαζομένων, σε αντίθεση με την Αστυνομία που κατέβασε το νούμερο στις 80.000.
Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές με εξαίρεση τη Βαρκελώνη, όπου ομάδες νεαρών προκάλεσαν ζημιές σε αρκετά καταστήματα.