Επισήμως θα απαγγελθεί σήμερα η κατηγορία για τις δολοφονίες 17 Αφγανών και την απόπειρα δολοφονίας 6 ακόμη ατόμων στον αμερικανό υπαξιωματικό Ρόμπερτ Μπέιλς, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο γαλικό πρακτορείο ειδήσεων, διατηρώντας όμως την ανωνυμία του.>>>
Η ίδια πηγή δεν έδωσε περισσότερς πληροφορίες για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ανάμεσα στους 17 δολοφονημένους Αφγανούς ήταν γυναίκες και παιδιά. Προηγούμενο κατηγορητήριο που είχε απαγγελθεί στον Ρόμπερτ Μπέιλς, ανέφερε ότι ο αμερικανός υπαξιωματικός είχε σκοτώσει 16 αμάχους.

Ο Ρ. Μπέιλς κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε αμάχους στην επαρχία Κανταχάρ στις 11 Μαρτίου, την ώρα που αυτοί βρίσκονταν στα σπίτια τους. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ο υπολοχαγός μεταφέρθηκε σε στρατιωτική φυλακή στις ΗΠΑ, αφού πρώτα μεταφέρθηκε από το Αφγανιστάν στο Κουβέιτ.

Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ακόμα και την ποινή του θανάτου.

Ο Ρ.Μπέιλς θεωρείται ο μόνος ύποπτος για την επίθεση, παρά τις αφγανικές «φωνές» που αναφέρουν ότι περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες εμπλέκονται στο συμβάν.

Ο δικηγόρος του υπολοχαγού δήλωσε ότι ο πελάτης του θυμάται πολύ λίγα από το περιστατικό. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει γενετικό υλικό που να τον συνδέει με το σημείο της επίθεσης και ότι δεν υπάρχει ομολογία.