Σε εξέλιξη είναι οι διεθνείς αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί του δήμου Θεσσαλονίκης για δημιουργία χώρου μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας. Αυτό ανακοίνωσε ο ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. >>>

 

Επισημαίνεται ότι, στην πλατεία είχαν οδηγηθεί οι Εβραίοι της πόλης, προκειμένου να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εδώ και χρόνια η πλατεία λειτουργεί ως πάρκινγκ, από τα έσοδα του οποίου ζουν πέντε οικογένειες.   

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από το «Πράσινο Ταμείο». Θα συμβάλει και το γερμανικό προξενείο Θεσσαλονίκης, όχι, όμως, με χρήματα, αλλά… με την εμπειρία του από τα μνημεία κατά του ναζισμού.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι ο Γερμανός κοινοβουλευτικός υφυπουργός Χανς-Γιοαχίμ Φούχτελ θα μεριμνήσει για να σταλούν στη Θεσσαλονίκη πλάκες με τα ονόματα των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, οι οποίες μπορεί να φυλαχθούν στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης ή να αξιοποιηθούν στους χώρους μνήμης.    

Η κουβέντα στο δημοτικό συμβούλιο έγινε μετά από αίτημα της παράταξης “Θεσσαλονίκη- Ανοικτή Πόλη”, καθώς υπήρχε θέμα παραχώρησης του χώρου στάθμευσης της πλατείας. Ο κ. Κουράκης απάντησε ότι ο χώρος στάθμευσης μπορεί να παραχωρηθεί για όσο διάστημα δεν έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί.