Ματαιώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Γαλάτεια Εορδαίας! Είχε προηγηθεί επιστολή του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητου, με την οποία υπογράμμιζε ότι το έθιμο αντίκειται στα >>>ήθη της εκκλησίας και προειδοποιούσε φορείς και συλλόγους να μην επιχειρήσουν παρόμοιες εκδηλώσεις.

Αμέσως μετά την κοινοποίηση της επιστολής ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής ματαίωσε τις εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για την ερχόμενη Κυριακή.

Στην επιστολή, ο Μητροπολίτης υπογραμμίζει πως, "ενώ η Εκκλησία καλεί τον λαό σε μετάνοια και επιστροφή στον Θεό, έρχεται ο διάβολος να τον αποπροσανατολίσει και να τον οδηγήσει σε έναν ακριβώς αντίθετο τρόπο ζωής, με ένα δικό του Τριώδιο, το «αντιτριώδιο». Τον καλεί σε μεθύσια, σε αποκριάτικους χορούς, σε καρναβαλικές μεταμφιέσεις και σε κάθε είδους ασωτία".

Υπενθυμίζει ότι τα καρναβάλια είναι "έθιμα ειδωλολατρικά, τα οποία η Εκκλησία μας πολλές φορές τα έχει καταδικάσει", τα χαρακτηρίζει "κατάλοιπα των αρχαίων οργιαστικών τελετών που γίνονταν προς τιμήν του Διονύσου και του Βάκχου, αλλά και άλλων Ρωμαϊκών θεοτήτων" και υποστηρίζει ότι "αποτελούν κατάπτωση της ανθρωπίνης προσωπικότητος", που "δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική ψυχαγωγία, πέρα από μία προσωρινή εφορία και ένα εφήμερο ξέσπασμα". Και προσθέτει:

"Την πρόσκαιρη διασκέδαση διαδέχεται η απογοήτευση, η λύπη και το κενό. Η ψυχή του ανθρώπου δεν γεμίζει με τέτοιες ψεύτικες χαρές".

Μάλιστα, ο σεβασμιότατος επικαλείται τη μεγάλη οικονομική κρίση που περνά η πατρίδα μας, την οποία χαρακτηρίζει ως "νέα κατοχή", για να θυμίζει πως συνάνθρωποί μας πεινούν και κρυώνουν, πως "μισθοί και συντάξεις μειώνονται" κι ότι "νέοι δυσβάστακτοι φόροι συνεχώς προστίθενται". Υπογραμμίζει πως "χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία• χάσαμε την εθνική αξιοπρέπειά μας" και "αντί να τρέξουμε και να μοιραστούμε τα αγαθά που μας χαρίζει ο Θεός με τους πτωχούς, ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τον «θεό καρνάβαλο» και να κάψουμε τα λιγοστά χρήματά μας, αλλά και τα χιλιάδες ευρώ του κρατικού κορβανά στο βωμό του".

Αναρωτιέται, μάλιστα, "πότε, επιτέλους, θα βρεθεί ένας ηγέτης που να πονά αληθινά αυτή τη δύσμοιρη πατρίδα, για να βάλει φρένο στις τόσες απερίσκεπτες σπατάλες και στα τόσα αλόγιστα έξοδα";

Ο Μητροπολίτης δηλώνει πως αρνείται να σιωπήσει, γιατί θεωρεί ότι "είναι υποχρέωση του επισκόπου να καταγγέλλει τα κακώς κείμενα και να προστατεύει το ποίμνιό του από τις πλάνες". Δηλώνει, δε, προς όλους, ότι του είναι "εντελώς αδιάφορο αν κάποιοι από τους λεγομένους «προοδευτικούς» και «εκσυγχρονιστές» με χαρακτηρίσουν οπισθοδρομικό και φανατικό. Εξ άλλου, όλοι μας σήμερα γευόμαστε στο πετσί μας τα αποτελέσματα της «προοδευτικότητάς» τους"!

Κλείνει, δε, την επιστολή του, καλώντας το λαό της Φλώρινας να μη συμμετάσχει σε καρναβαλικές εκδηλώσεις, αλλά να εισέλθει "στην αγία περίοδο του Τριωδίου και της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής με πίστη, ευλάβεια και κατάνυξη".