Βαρείς χαρακτηρισμούς χρησιμοποιεί, σε έγγραφη δήλωσή του, ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, για τον Παύλο Γερουλάνο. Δηλώνει ότι απογοητεύτηκε από το ύφος και το κοινοβουλευτικό ήθος του υπουργού Πολιτισμού! >>>

Αιτία δύο από τις σημαντικότερες τροπολογίες πάνω στο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό που ψηφίστηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή. Οι δυο τροπολογίες είχαν την υπογραφή πολλών βουλευτών απ΄όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά αποσύρθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Στη δήλωσή του, ο κ. Βούγιας υποστηρίζει ότι η απόσυρση των τροπολογιών έγινε "με προκλητικό και κοινοβουλευτικά απαξιωτικό τρόπο από τον αρμόδιο Υπουργό Παύλο Γερουλάνο"!

Η πρώτη τροπολογία αφορούσε το μέγιστο αριθμό θητειών (δύο τετραετίες) κατά τις οποίες μπορούν να υπηρετήσουν τα μέλη των προεδρείων των Αθλητικών Ομοσπονδιών, για να μειωθούν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης που μπορεί να προκληθούν από την πολύχρονη διοίκηση ορισμένων προσώπων (σε πολλές ομοσπονδίες πάνω από είκοσι ακόμη και τριάντα χρόνια).

Η δεύτερη, την υποχρεωτική θέσπιση ενός αναλογικότερου συστήματος στις εκλογές των Δ.Σ. των ομοσπονδιών, για περισσότερη διαφάνεια και έλεγχο των πεπραγμένων τους. Σήμερα, με το πλειοψηφικό σύστημα που υπάρχει, ένας μόνο συνδυασμός συγκροτεί όλο το Δ.Σ., χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης δημοκρατικός ή διαχειριστικός έλεγχος από κάποια αντιπολίτευση.

"Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο Υπουργός έδειξε να ακούει με ενδιαφέρον τις προτάσεις αυτές και επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Όταν μάλιστα οι τροπολογίες ήρθαν για συζήτηση στη Βουλή (με 13 και 12 υπογραφές αντίστοιχα) δήλωσε στην ομιλία του, που υπάρχει στα πρακτικά της Βουλής, πως αποδέχεται την πρώτη ως έχει, αρχής γενομένης από τις αμέσως επόμενες εκλογές μέσα στο 2012, ενώ κάνει αποδεκτή και τη δεύτερη (το αναλογικότερο σύστημα εκλογής) μετά όμως από διαβουλεύσεις με κάθε ομοσπονδία (πρώτη εφαρμογή το 2016)", εξιστορεί ο κ. Βούγιας. Και προσθέτει:

"Στους βουλευτές μάλιστα, μοιράστηκε και γραπτό κείμενο του Υπουργού όπου, μετά την εισαγωγική φράση ΄΄Από τις κατατεθείσες τροπολογίες κάνουμε δεκτές τις ακόλουθες΄΄περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και οι δύο παραπάνω τροπολογίες. Μετά από αυτό, βέβαιος πλέον για την πολιτική του δέσμευση, αισθάνθηκα την ανάγκη, όπως και άλλοι βουλευτές, να συγχαρώ προσωπικά τον Υπουργό για την πολιτική του γενναιότητα να αποδεχθεί δύο σημαντικές νομοθετικά βελτιώσεις προς όφελος της δημοκρατίας και της διαφάνειας στις Αθλητικές Ομοσπονδίες".

Ο κ. Βούγιας αναρωτιέται: "Τι μπορεί να μεσολάβησε μέσα σε λίγα λεπτά, μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας, όταν ο ίδιος Υπουργός αναίρεσε (με μια απαξιωτική χειρονομία απόρριψης που έχουν καταγράψει οι κάμερες της Βουλής) τον εαυτό του και τις μέχρι τότε δεσμεύσεις του προς τους βουλευτές"; 

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει την ενέργεια αυτή "ακραίο παράδειγμα κοινοβουλευτικού εμπαιγμού, από έναν Υπουργό τον οποίο δεν θα μπορεί πια να εμπιστευτεί κανείς στο Κοινοβούλιο"!

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζει πως, αφού δεν μπορεί να αναιρέσει από τα πρακτικά της Βουλής τα καλά λόγια που... βιάστηκε να διατυπώσει για τον Παύλο Γερουλάνο, αισθάνεται την υποχρέωση "να εκφράσω δημόσια την απογοήτευσή μου για το ύφος και το κοινοβουλευτικό ήθος του συγκεκριμένου Υπουργού"!