Σπάνια βυζαντινά ευρήματα ήρθαν στο φως όταν συνεργεία άνοιγαν θεμέλια σε οικοδομή στην οδό Καλαποθάκη 5! Πρόκειτα για μέρος του θαλάσσιου τείχους, τον πρόβολο ενός πύργου του τείχους, μια μικρή τρίκογχη βασιλική με τάφους και μια σαρκοφάγο! >>>

Τα ευρήματα αυτά θα διατηρηθούν στο σημείο που βρέθηκε και θα “κλειστούν” σε ειδική βιτρίνα, στο υπόγειο της οικοδομής, για να είναι προσβάσιμα και ορατά σε επισκέπτες.
Η επίσημη ανακοίνωση των ευρημάτων θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου από τους καθηγητές Αλέκο Χατζηιωαννίδη(υπεύθυνος της ανασκαφής), της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και τους αρχαιολόγους Ανδρέα Δαλαβέρα και Ανδρέα Πετράτο- στην ΚΕ΄ Επιστημονική Συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και Θράκη, στις 13.00, στον Παλαιό Κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠ.
Το κομμάτι του τείχους που βρέθηκε υπήρχε ως το 1870. Τότε αποφασίστηκε η πρόσχωση της περιοχής για να μεγαλώσει η προκυμαία. Είναι πολύ λεπτό -πάχους 1,90 μέτρων - όταν σ' άλλα σημεία το πάχος του έφτανε και τα 5 μέτρα ενώ το ύψος του μέχρι και 15 μέτρα.
Ο πύργος που βρέθηκε ανεγέρθηκε μετά το 904 μ.Χ.(επιδρομή Σαρακηνών), η τρίκογχη βασιλική, γύρω από την οποία βρέθηκαν 10 κεραμοσκεπείς τάφοι, είναι μάλλον κοιμητηριακή εκκλησία, που χρονολογείται στον 7ο - 8ο μ.Χ. αιώνα, η οποία καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς(στα ερείπιά της βρέθηκαν περί τους 20 κιβωτιόσχημους τάφους με κτερίσματα –νομίσματα και αγγεία) και η σαρκοφάγος είναι διαφόρων εποχών.