Χαμός και στη Βουλή με τα γενόσημα φάρμακα

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε όσους “με δημαγωγικά επιχειρήματα”, όπως ισχυρίστηκε, αντιδρούν στις νέες ρυθμίσεις και εγκαλούν την ηγεσία του υπουργείου και τον ίδιο προσωπικά για την πολιτική του στο φάρμακο. >>>

 

Κατά τη συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου του μνημονίου, που προβλέπει ενοποίηση επικουρικών ταμείων, απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και κυκλοφορία γενόσημων φαρμάκων, ο κ. Λοβέρδος κατήγγειλε ότι δέχεται προσωπικό πόλεμο από συνασπισμό συμφερόντων.

«Μέρες τώρα η ηγεσία του υπουργείου και εγώ προσωπικά δεχόμαστε έναν πρωτοφανή πόλεμο από συνασπισμό συμφερόντων που δεν αφορούν όμως τις πατριωτικές υγιείς δυνάμεις του τόπου. Στον χώρο του φαρμάκου είμαστε με τους υγιείς» είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Σε αυτούς που πολεμούν με λάσπη, ανίερα και έχουν βρει φωνούλες να περνούν μηνύματα εγώ απαντώ με επιχειρήματα. Αυτά που ισχυρίζονται οι λασπολόγοι και οι ψεύτες δεν προκύπτουν από πουθενά. Παραπληροφορούν κινδυνολογώντας στο χειρότερο θέμα, που είναι η ασθένεια. Δεν έχω έγνοια να πείσω αυτόν που μπαίνει με προσχηματικό τρόπο στον διάλογο».

Απόλυτα κατηγορηματικός εμφανίστηκε και στο θέμα της υπερσυνταγογράφησης. Ανέφερε ότι ήδη 30 περιπτώσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα φέρει προς συζήτηση σχετική τροπολογία που θα προβλέπει ποινικές κυρώσεις.

Μιλώντας για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων λόγο για τερτίπια και τόνισε ότι δεν μπορεί «οι δυστροπίες δύο τριών συλλόγων να καταστρέφουν τη χώρα».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο εφαρμοστικός νόμος ψηφίζεται απόψε μετά τα μεσάνυχτα επί της αρχής και επί ορισμένων άρθρων με ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.

Το νομοσχέδιο από το πρωί, που ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του επείγοντος, δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάριος Σαλμάς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δύομισι χρόνια πολιτεύτηκε στον χώρο της Υγείας χωρίς σχέδιο και σήμερα -όπως είπε- παραμονές εκλογών, αποφάσισε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με αποσπασματικό, όμως, τρόπο. «Το γεγονός ότι στο παρά πέντε επιχειρεί την αναδιάρθρωση που υποδείκνυε η ΝΔ από νωρίς, δηλώνει ότι αντελήφθη την αποτυχία της η ηγεσία του υπουργείου», τόνισε.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Σπ. Χαλβατζής, επιτέθηκαν στα δύο μεγάλα κόμματα για την πολιτική τους στην Υγεία και κατηγόρησαν τη ΝΔ ότι «οι ηγήτορές της εμφανίζονται να φορούν αντιπασοκική λεοντή για να συγκαλύψουν ότι από τα 210 νομοσχέδια που έφερε το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε τα 125».

Η ειδική αγορήτρια του ΛΑ.Ο.Σ., Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αλ. Χρυσανθακόπουλος, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι θεσμοθετεί πάνω σε νάρκες, σε βάρος της κοινωνικής συνοχής. «Είναι και αυτός ο εφαρμοστικός νόμος η αποτυχία μιας κυβέρνησης η οποία έχασε τον προσανατολισμός της, διαρρηγνύοντας τον κοινωνικό ιστό», τόνισαν.

Για κατάργηση του ΕΣΥ, υποβάθμιση των υπηρεσιών του και ολοκληρωτική μετάλλαξη του συστήματος της Δημόσιας Υγείας, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε προσωπικά στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, κατηγορώντας τον ότι έχει το θράσος να επιτίθεται στους φαρμακοποιούς και να μιλάει για συντεχνίες.

Σχόλια