oscar_the_artist_20120227_846x476Με πέντε χρυσά αγαλματίδια έφυγε η ταινία «The Artist» από την εφετινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ. Είχε δείξει τις προθέσεις της από τις Χρυσές Σφαίρες, αλλά κάποιοι έλεγαν πως θα έχανε, τελικά, επειδή ο πρωταγωνιστής, Ζαν Ντιζαρντέν, είχε διαφημίσει με προκλητική αφίσα την επόμενη ταινία του. Έπεσαν έξω… >>>

 

podia_afisa_01Ο Ντιζαρντέν εμφανίζεται στις αφίσες της ταινίας Les Infideles, της νέας ταινίας που πρωταγωνιστεί, ανάμεσα σε δύο γυναικεία πόδια, ενώ μπορεί κανείς να διαβάσει τη φράση: «Πηγαίνω σε μια επαγγελματική συνάντηση». Όλοι έσπευσαν να πουν ότι κάτι τέτοιο θα πρόσβαλε την Ακαδημία και θα έχανε το Όσκαρ. Έδωσε, όμως, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον παρουσιαστή της βραδιάς, Μπίλι Κρίσταλ, να κανιβαλίσει το θέμα, παρουσιάζοντας ένα σκετσάκι όπου τον… στριμώχνουν στο καμαρίνι του, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, δυο ιδιαίτερα παχουλά αλλά… flexible πόδια!

Με τις ευλογίες της Ακαδημίας, το «The Artist» απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Μισέλ Αζαναβισίς) και Α' Ανδρικού Ρόλου (Ζαν Ντιζαρντέν-φωτογραφία κάτω), καθώς και Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής (Λουντοβίκ Μπουρς) και Καλύτερων Κοστουμιών (Μαρκ Μπρίτζες).

dizarden_oscar_20120227_394x700

Ισάριθμα βραβεία απέσπασε και η ταινία «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε, που επίσης θεωρείτο φαβορί. Συγκεκριμένα κέρδισε τα βραβεία για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση, τη Φωτογραφία, τα καλύτερα Ειδικά Εφέ, τον Καλύτερο Ήχο και τα Καλύτερα Ηχητικά Εφέ.

Με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου τιμήθηκε η Μέριλ Στριπ(κάτω) για την ερμηνεία της στην ταινία «Η Σιδηρά Κυρία» (The Iron Lady). Η ίδια ταινία απέσπασε επίσης το βραβείο για το μακιγιάζ των Μαρκ Κουλιέρ και Τζ. Ρόι Χίλαντ.

strip_oscar_20120227_846x476

Η ηθοποιός Οκτάβια Σπένσερ πήρε το βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο φιλμ «Οι Υπηρέτριες» (The Help) και ο Κρίστοφερ Πλάμερ αυτό του Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Οι Πρωτάρηδες» (Beginners).

spencer_oscar_20120227_394x700

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία αναδείχθηκε η ταινία «Ένας Χωρισμός», σε σενάριο και σκηνοθεσία του ιρανού Ασγάρ Φαρχαντί.

Με το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου έφυγε από το Kodak Theatre το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» (Midnight in Paris) του Γούντι Αλεν, ενώ το βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου μοιράστηκαν οι Αλεξάντερ Πέιν, Νατ Φάξον και Τζιμ Ρας(κάτω) για την ταινία «Οι Απόγονοι» (The Descendants). O Πέιν είπε, σε ελληνικά, “σ’ αγαπώ πολύ” στη μητέρα του, επειδή του… επέτρεπε να κάνει κοπάνα από την εποχή του νηπιαγωγείου ακόμη, για να δει ταινίες μαζί της, στο σινεμά!

payne_oscar_20120227_846x476

Το βραβείο για το καλύτερο Μοντάζ πήραν οι Ανγκους Ουόλ και Κερκ Μπάξτερ για την ταινία «Το Κορίτσι με το Τατουάζ» (The girl with the dragon tattoo) σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ, ενώ το βραβείο για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι πήρε ο Μπρετ Μακένζι για το «Man or Muppet» (στην ταινία The Muppets). Το Rango κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, ενώ στην ταινία «Undefeated», σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Λίντσεϊ και Τ. Τζ. Μάρτιν, απονεμήθηκε το βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ.

Στις λιγότερο προβεβλημένες κατηγορίες, το βραβείο για το καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους πήρε το «Saving Face» της τιμημένης με Emmy πακιστανής δημοσιογράφου Σαρμίν Ομπάιντ-Τσινόι και του αμερικανού Ντανιέλ Τζανγκ, με θέμα τις γυναίκες-θύματα επιθέσεων με οξύ στο Πακιστάν, το βραβείο για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους το «The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore», σε σκηνοθεσία Ουίλιαμ Τζόις και Μπράντον Όλντενμπεργκ, ενώ το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους έλαβε το φιλμ «The Shore», σε σενάριο και σκηνοθεσία Τέρι Τζορτζ.

crystal_oscar_20120227_846x476

Την τελετή των Οσκαρ που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά σε πάνω από 200 χώρες, παρουσίασε ο κωμικός ηθοποιός Μπίλι Κρίσταλ.

Από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς ένα βιντεάκι που ετοίμασαν οι παραγωγοί για να σατιρίσουν τον τρόπο που χρησιμοποιεί το Χόλυγουντ για να δώσει τέλος σε μία ταινία: Με ειδική προβολή στο κοινό, που αποφασίζει… ποιο τέλος θέλει να δει. Στο βίντεο της βραδιάς, μια ομάδα γνωστών ηθοποιών που κάνουν τους θεατές, δίνει το δικό της τέλος στην κλασική ταινία “Ο Μάγος του Οζ”, με την Τζούντι Γκάρλαντ. Στις αλλαγές που προτείνουν, είναι να μην ακουστεί το περίφημο τραγούδι “Over the Rainbow”…