Στο θέμα του βουλευτή που έβγαλε, στην Ελβετία, ένα εκατομμύριο ευρώ, στάθηκε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, στο σημερινό του κήρυγμα, πριν από λίγο, στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου. >>>


"Αυτές τις μέρες όλος ο έλεγχος, η καταδίκη, συγκεντρώνεται στο πρόσωπο ενός ή μιας βουλευτού. Διότι σ αυτήν την περίοδο της κρίσεως πήρε 1 εκ ευρώ και τα πήγε -νομίμως, λέει- στην Ελβετία. Και ξεσηκώθηκε ο θόρυβος, σε ένα βαθμό δικαιολογημένος -γιατί είναι πράξη αντικοινωνική. Δεν μπορώ να καταλάβω ότι ο ένας θα γίνει το εξιλαστήριο θύμα για όλα τα άλλα που γίνονται και ζούμε. Εφόσον λένε οι υπολογισμοί ότι τα χρήματα των Ελλήνων στην Ελβετία φθάνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ, αυτό το ένα έπρεπε να συγκεντρώσει όλη την καταδίκη", αναρωτήθηκε; 

Ο παναγιότατος είπε πως "κακώς, κάκιστα έκανε όποιος ήταν. Αλλά να μην ξεχνάμε το μείζον. Γιατί αν αυτή τη στιγμή Έλληνες έλεγαν 'φέρνουμε τα χρήματα πίσω', θα ενισχύαμε την υπόθεση της επανορθώσεως των οικονομικών μας χωρίς να χάσουμε την κυριότητά μας", υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε ακόμη και στην ενέργεια των πατατοπαραγωγών του Κάτω Νευροκοπίου να μοιράσουν την παραγωγή τους σε αναξιοπαθούντες. "Ας κρατήσουμε ένα αίσθημα ελπίδας. Εξαιτίας της κρίσεως δε χαμηλώνουν μόνον οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά και οι τιμές των προϊόντων. Είναι ωραία η υπόθεση με τα προϊόντα από το Κάτω Νευροκόπι, που μοιράζονται παντού και ρίχνουν τις τιμές", είπε.

Πρόσθεσε πως η Εκκλησία βοηθά και με την καταβολή των φόρων προς το δημόσιο, καθώς κατέβαλε για φόρους (στο 2011) 12.594.139 ευρώ.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα με την ονομασία των Σκοπίων, είπε πως "βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή", επειδή οι Σκοπιανοί "έχουν επιστρατεύσει όλες τους τις δυνάμεις. Επιχειρείται στον αμερικανικό χώρο να συγκεντρώσουν 100.000 υπογραφές για να πάρουν και το όνομα και να μπουν στο ΝΑΤΟ. Γίνεται πόλεμος εκεί. Κι οι δικοί μας, οι Έλληνες της διασποράς, κάνουν τους δικούς τους κόπους για να εξουδετερώσουν αυτήν την προπαγάνδα", πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την υπόθεση Μάθιου Νίμιτς δεν κατάφερε τίποτα "αφού συναντά αυτό το σκοπιανό τείχος". Πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι έχει τη βούληση. Από την άλλη πλευρά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα" κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας μας θα κάνει τα πάντα ώστε "να εξουδετερώσουμε τη μανία τους να πάρουν το όνομα της Μακεδονίας".

Και κατέληξε λέγοντας:

"Όταν στα νώτα της πατρίδας σου είναι ένας λαός που θέλει να σου κλέψει πεισματικά το όνομά σου, το όνομα της πατρίδας σου, αν το πάρει τελικά το όνομα, όλα τα δεινά να τα περιμένεις από αυτόν, στις επόμενες γενεές. Αυτό είναι απόφθεγμα πολιτικοδιπλωματικό. Αν τώρα λένε ότι θα πάνε μέχρι την Καβάλα, φανταστείτε να έχουν και το όνομα Μακεδονία. Θα είναι μία τραγωδία. Μακάρι να εξεβρεθεί λύση. Έχουν ωραιότατα ονόματα σε εκείνη την περιοχή. Ας αφήσουν το Μακεδονία.
Προσοχή στα σύνορα της πατρίδος μας με τα Σκόπια. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μεγάλοι, γιατί αυτοί έχουν τα δικά τους μεγάλα αφεντικά".