«Ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια και η ανεργία μπορούν να καταστήσουν τα άτομα πιο ευάλωτα σε εγκληματικές δραστηριότητες ή στο να πέσουν θύματα εγκληματικών πράξεων». Αυτή την απάντηση έδωσε η επίτροπος κα. Malmström, αρμόδια για >>>
θέματα εσωτερικών υποθέσεων, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Κ. Πουπάκη σχετικά με την αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα.

Ο Ευρωβουλευτής, στηριζόμενος στα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρωτοφανή αύξηση της παραβατικής συμπεριφοράς που καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια της χώρας, ζητά από την Επιτροπή σχετικές κατευθύνσεις που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν δραστικά το εν λόγω πρόβλημα.
Στην απάντησή της η Επίτροπος μιλά για το πρόγραμμα ISEC «Πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος» (συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007 – 2013), το οποίο συμβάλλει στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και προτρέπει τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη να ζητήσουν οικονομική στήριξη για σχετικές δράσεις.

«Οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι ληστείες έχουν πάψει πλέον να αποτελούν είδηση, ενώ δεν είναι λίγες οι περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων που εξαιτίας του φαινομένου αυτού γνωρίζουν τον οικονομικό μαρασμό και την απομόνωση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι σε απόγνωση. Η απουσία και η αναποτελεσματικότητα της Πολιτείας είναι πλέον εμφανείς», δήλωσε ο κ. Πουπάκης.