Ο κύριος ομιλητής σε συνέδριο που οργανώνουν στις 23 Ιανουαρίου 2012 το Ίδρυμα Heinrich Bell και το Freie Universitat του Βερολίνου, με θέμα «Η Ελλάδα σε κρίση. Προοπτικές στον ευρωπαϊκό δρόμο» θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. >>>Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει το Μνημόνιο «πολιτικά μοιραίο λάθος», σε αποσπάσματα της ομιλίας που θα εκφωνήσει στο συνέδριο με τίτλο «Ελλάδα, quo vadis;». 
Ο κ. Σημίτης βάλλει κατά των συντακτών του Μνημονίου, οι οποίοι «παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση». 
Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει ακόμη ότι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην ΕΕ, «χρειάζεται η διαμόρφωση ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ του ανεπτυγμένου κεντρικού πυρήνα της ευρωζώνης και της λιγότερο ανεπτυγμένης περιφέρειάς της» και προβλέπει ότι «αν αυτό δεν συμβεί τότε θα υπάρξουν και στο μέλλον επαναλαμβανόμενες κρίσεις».