Η τρόικα βλέποντας τα λάθη του προγράμματος που εκπόνησε για την Ελλάδα και συναισθανόμενη τις αρνητικές επιπτώσεις από τη συνέχιση της βαθειάς ύφεσης, ερχόμενη στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου, ένα πράγμα βάζει σχεδόν σαν «βέτο». Τέρμα στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Τέρμα στην περαιτέρω υπερφορολόγηση.  >>>
Δεν θα αποτελέσει έκπληξη στους παρεπιδημούντες αν ζητήσει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τη μείωση των τεκμηρίων που έχει γυρίσει «μπούμερανγκ» στα έσοδα. Καθώς οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες από την αύξηση των προσδοκώμενων εσόδων, καθώς δεν είναι μόνον τα έσοδα από τέλη κυκλοφορίας και εισφορά στα Ι.Χ. βάση των τεκμηρίων που θα χαθούν με εκατοντάδες χιλιάδες ακινητοποιήσεις αυτοκινήτων, αλλά και παράπλευρα έσοδα από δραστηριότητες γύρω από το κλάδο του αυτοκινήτου που δεν θα εισπραχθούν, βαθαίνοντας τη κρίση και την ύφεση.
Οι δανειστές μας, δηλώνουν πλέον και δημοσίως ότι δεν κρίνουν αποδοτικά νέα εισπρακτικά μέτρα ή οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Έτσι αναμένεται να επιμείνουν στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων και τα λουκέτα σε αντιπαραγωγικούς φορείς του Δημοσίου, αλλά και στις περικοπές των δαπανών, μεταξύ των άλλων, στους μισθούς των ρετιρέ στις ΔΕΚΟ κι όσων πληρώνονται βάσει ειδικών μισθολογίων. Δεδομένη θεωρείται η πίεση που θα ασκήσουν και για μείωση των κονδυλίων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνικά επιδόματα, όπου υπάρχει σχέδιο για εφαρμογή «εισοδηματικών» κριτηρίων.