Στις φυλακές της Νιγρίτας πρόκειται να οδηγηθούν οι φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων εκβίασης και τοκογλυφίας, που εξαρθρώθηκαν από τις αστυνομικές αρχές. Οι απολογίες των 53 κατηγορουμένων που άρχισαν την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκαν ενώπιον του γ’ τακτική ανακριτή Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή τους στα συγκεκριμένα κυκλώματα.


Το δρόμος προς τις φυλακές πήραν συνολικά 34 κατηγορούμενοι, που, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, κρίθηκαν ως προσωρινά κρατούμενοι. Αντιθέτως, οι υπόλοιποι 19 κατηγορούμενοι, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και με καταβολή χρηματικών εγγυήσεων από 10 έως και 300 χιλιάδες ευρώ.
Μεταξύ των προφυλακισθέντων είναι τα πέντε κατηγορούμενα ως αρχηγικά στελέχη των τεσσάρων κυκλωμάτων, που στο σύνολό τους αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται. Μετά τη χθεσινή απολογία του 38χρονου φερόμενου ως αρχηγού της τρίτης εγκληματικής οργάνωσης, σειρά πήραν σήμερα, οι τέσσερις κατηγορούμενοι που θεωρείται ότι είχαν το γενικό πρόσταγμα στις άλλες τρεις συμμορίες.
Ο 58χρονος επιχειρηματίας και φερόμενος ως «διευθύνων νους» της πρώτης και πιο ισχυρής εξ αυτών αρνήθηκε τις σε βάρος του κατηγορίες περί εκβίασης και τοκογλυφίας. Κατά την απολογία του φέρεται να ισχυρίστηκε ότι δάνειζε μόνο σε φίλους και συνεργάτες του, αλλά ουδέποτε εκβίασε κάποιον ή απαίτησε τοκογλυφικό τόκο. «Αν βρείτε κάποιον που να εκβίαζα αναλαμβάνω τις ποινικές μου ευθύνες», φέρεται να είπε, ζητώντας από τις δικαστικές αρχές την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τα φερόμενα θύματα του κυκλώματος. Μάλιστα, ο συνήγορός του, ζήτησε τη διενέργεια λογιστικής και οικονομικής έρευνας των οικονομικών του στοιχείων, κάνοντας λόγο, σε δηλώσεις του, για «παραποίηση αυτών από την κατηγορούσα αρχή. Υπενθυμίζεται ότι στους τραπεζικούς του λογαριασμούς βρέθηκαν 43,5 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι είναι το κέρδος από την παράνομη δράση. Σχετικά με τα κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ, μέσω των οποίων φέρεται να «ξέπλενε» χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες, ο 58χρονος απολογήθηκε ότι υπήρξε μανιώδης παίκτης.
Τη γραμμή της άρνησης του κατηγορητηρίου ακολούθησε και ο 53χρονος που φέρεται ως «ηγέτης» της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης. Όπως έγινε γνωστό, απολογούμενος είπε ότι δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση, αφού ανάμεσα στα υποτιθέμενα μέλη της είναι η σύζυγός του και τα παιδιά του. «Οποιαδήποτε σχέση είχα με τους συγκατηγορούμενούς μου ήταν συγκυριακή και συμπτωματική», φέρεται να απολογήθηκε και παραδέχθηκε ότι δάνεισε χρήματα σε κάποιους, αλλά μόνο με νόμιμο τόκο. Μάλιστα, υποστήριξε ότι κανείς από τους καταγγέλλοντες δεν του έχει επιστρέψει το αρχικό κεφάλαιο του δανεισμού. «Εάν κάποιο από τα υποτιθέμενα θύματα μου αποπληρώσει το δανειζόμενο κεφάλαιο, θα του το επιστρέψω στο ακέραιο», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά τους 43χρονους δίδυμους αδελφούς της τέταρτης συμμορίας, απαντώντας στις ερωτήσεις του ανακριτή, είπαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με «νονούς» και ζήτησαν να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση με τα θύματά τους.
Κατά τη σημερινή μέρα, απολογήθηκε κι ο γιατρός που κατηγορείται ως μέλος της τρίτης εγκληματικής οργάνωσης. Του αποδίδεται ενεργή συμμετοχή στην τοκογλυφική δράση της συμμορίας, ενώ, κατηγορείται ακόμη ότι εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, υπέγραψε ως συγγενής εκβιαζόμενου θύματος την έκδοση εξιτηρίου από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να τον απαγάγουν στη συνέχεια με άλλα τρία άτομα ώστε να τον εξαναγκάσουν να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες τοκογλυφικές του οφειλές.
Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, ο 3ος τακτικός ανακριτής αναμένεται να κλητεύσει τα εμφανιζόμενα ως θύματα των κυκλωμάτων, προκειμένου να του επιβεβαιώσουν τις ένορκες καταθέσεις που έδωσαν στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Δεν αποκλείεται δε να κληθούν για κατάθεση και πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία ότι δανείστηκαν με τοκογλυφικούς τόκους από τα κυκλώματα, αλλά αρνήθηκαν να το επιβεβαιώσουν με κατάθεσή τους στην Ασφάλεια.